Ga naar hoofdinhoud

Omzet wegtransport 4,7 procent lager in Q3

De omzet van de transportsector was in het derde kwartaal van 2023 8,7 procent lager dan in dezelfde periode vorig jaar. Vergeleken met dezelfde periode vorig jaar daalde de omzet in bijna alle deelbranches, alleen de luchtvaartsector zette meer om. Bij het wegtransport was een daling van 4,7 procent te zien. Dit meldt het CBS op basis van nieuwe cijfers.

In het personenvervoer was de omzet in alle deelbranches hoger. Het vervoer per spoor steeg met 14,6 procent. In vrijwel alle deelbranches waren de prijzen hoger Deze ontwikkeling werd ook zichtbaar bij de commerciële dienstverlening en transport.

Binnen het goederenvervoer was over de hele linie de omzet in het derde kwartaal lager dan een jaar eerder. De omzet in de zeevaart en binnenvaart was respectievelijk 14,8 en 22,8 procent lager dan een jaar eerder. De afname in vraag van zowel containers, natte en droge bulk zorgen voor een krimp voor zowel de binnenvaart als de zeevaart. De omzet van de expediteurs daalde met 29,4 procent.

Deze ontwikkelingen waren ook zichtbaar bij de dienstprijzen voor de zeevaart en de binnenvaart voor het goederenvervoer. Deze waren respectievelijk 12,4 en 29,1 procent lager dan het derde kwartaal van 2022.

De omzet van de luchtvaartsector was in het derde kwartaal 8,3 procent hoger dan een jaar eerder. In de dienstverlening voor de luchtvaart steeg de omzet met 25 procent vergeleken met het derde kwartaal van 2022. Ook was er een toename in het aantal vluchten en het aantal passagiers. In het derde kwartaal van 2023 waren er 2, 1 miljoen meer passagiers dan in dezelfde periode een jaar eerder.

Meer dan de helft van de bedrijven in de transportsector denkt dat de omzet komend kwartaal gelijk zal blijven. Een ruime meerderheid (81,9 procent van de bedrijven) denkt dat de prijzen komend kwartaal gelijk zullen blijven. Een minderheid van de bedrijven denkt dat de prijzen en de omzet komend kwartaal zullen afnemen. 

Ruim 80 procent van de bedrijven in de transportsector verwacht komend kwartaal hetzelfde aantal werknemers te hebben als in het tweede kwartaal. Een relatief klein deel (7,3 procent) van de bedrijven denkt minder mensen in te zetten. In het derde kwartaal van 2023 steeg het aantal openstaande vacatures met ongeveer 200 naar 18,9 duizend. Het aantal vervulde vacatures bleef met 16 duizend gelijk in vergelijking met vorig kwartaal.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Zorg dat u niets mist. Neem nu een jaarabonnement op TTM.nl met 25% korting. Abonneer