Oost-Europese chauffeurs krijgen korting op boetes • TTM.nl Ga naar hoofdinhoud

Oost-Europese chauffeurs krijgen korting op boetes

Handhavers in Duitsland geven chauffeurs uit Oost-Europese landen kortingen van 25 tot 50 procent op boetes. De kortingen staan opgesteld in een officiële landenlijst van de BAG, die sinds 2017 in gebruik is bij elke BAG-beambte. In Duitsland is er veel opheft ontstaan over de lijst, die in handen kwam van vakblad DVZ.

Het ‘Übersicht über Nationalitäten und Staatenabschläge’ is een lijst met in totaal 185 landen, waarvan er 21 korting krijgen op boetes. Zeven daarvan zijn lid van de EU. Polen, Tsjechië, Hongarije en Kroatië krijgen elk een korting van 25 procent, Bulgarije, Litouwen en Letland elk 50 procent. Vrachtwagenchauffeurs uit het niet onbemiddelde Azerbeidzjan hoeven ook maar 50 procent van de boete te betalen. Hetzelfde geldt voor Albanië, Mongolië, Kazachstan of Wit-Rusland. De lijst stamt uit 2017 en is nog altijd in gebruik.

De kortingsdrempel treedt in werking vanaf 250 euro. In de instructie staat dat moet gekeken worden naar de schuld van de op een overtreding betrapte chauffeur, maar ook naar ‘de economische omstandigheden van de betrokkene’. Brancheorganisatie BGL toont zich ontzet over de regeling. BGL woordvoerder Dirk Engelhardt tegen DVZ: “Wij waren hier tot nu toe niet van op de hoogte. Er is in principe niets mis met rekening houden met de economische draagkracht van de betrokken bestuurder. De vraag rijst echter of kortingen van 25 of zelfs 50 procent wel gepast zijn, gezien de hoge netto-uitgaven of dagvergoedingen die in deze landen gebruikelijk zijn.” BGL pleit voor een nauwkeurig onderzoek naar de regeling en een structurele herziening ervan.

Bron: DVZ

3 reacties op “Oost-Europese chauffeurs krijgen korting op boetes

  • LG

    Gelijke Monniken, Gelijke Kappen,… zou ik zeggen, anders moet je maar wegblijven uit deze landen, … tevens stel ik sowieso de vraag al of deze chauffeurs net zo goed opgeleid zijn in Duitsland en Nederland,…want al ik zie hoe gevaarlijk ze altijd doen op de weg,… en hun technische staat van de opleggers te wensen laat, kan er veel verbetert worden… In elk geval vind ik dit gewoon niet kunnen,…we zijn niet voor niets 1 Europa,… dus wil je mee doen met de club, dan voor iedereen dezelfde consequenties…

  • Willem

    schandalig om op deze manier de toch al zware concurrentie nog meer voordelen te bieden terwijl de lage lonen al genoeg doen.

  • Bert Valkering

    Ik dacht dat voor de wet iedereen gelijk was. Ook in Duitsland.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Zorg dat u niets mist. Neem nu een jaarabonnement op TTM.nl met 25% korting. Abonneer