Ga naar hoofdinhoud

Pallet Control Tower gaat live deze zomer

Tijdens de internationale jaarvergadering van alle Europese EPAL-leden, trad Pallet Control Tower bv (PCT) toe tot de Nederlandse EPAL-afdeling. PCT lanceert de nieuwe Europese standaard in Collection, Delivery en Matching van Europallets en andere RTI’s. Het 24/7 online platform maakt o.a. gebruik van blokchaintechnologie en is daardoor in staat om de waarde van nieuwe en gebruikte pallets om te zetten in e-Credits. Deze e-Credits worden verzamelt, bewaard en uitgegeven in de e-Wallets van de deelnemers. Daardoor ontstaat een open pooling systeem met de sterke punten van een gesloten systeem.

In de afgelopen jaren steeg en fluctueerde de prijs van Europallets. Het fysiek ‘swappen’ van pallets wordt steeds moeilijker vanwege de complexer wordende internationale logistieke ketens. Het gebruik en de verrekening van pallets wordt daarentegen steeds belangrijker en veelomvattender. Regels tussen bedrijven onderling zijn niet altijd duidelijk. Chauffeurs hebben geen tijd of kennis om te ‘swappen’. En het vervoeren van lege pallets in vrachtwagens is al helemaal niet duurzaam. Iets dat Buck Consultants International in een eerder onderzoek ook al constateerde.

Het onderzoek lag mede ten grondslag aan dit nieuwe platform. In het systeem worden eindgebruikers, transporteurs / DC’s en palletdepots, -handelaren en -fabrikanten aan elkaar gekoppeld. Er ontstaat een virtueel netwerk waarin Collectie, Delivery & Matching van EPAL Europallets en andere RTI’s 24/7 en doorheen Europa mogelijk is. Pallets krijgen een waarde gebaseerd op de EUWID en worden in een wallet via een e-Credit verdisconteerd. De fysieke levering is op die manier voorbehouden aan dichtbij gelegen depots, handelaren of fabrikanten. Op die manier ontstaat een duurzaam systeem dat voorsorteert op nieuwe regelgeving uit Brussel.

PCT Online wordt in de komende maanden uitgerold in de hele logistieke keten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Zorg dat u niets mist. Neem nu een jaarabonnement op TTM.nl met 25% korting. Abonneer