Ga naar hoofdinhoud

AH bezorgt in binnenstad met elektrische Addax en Rytle cargobike

Albert Heijn wil vanaf 2025 emissievrij boodschappen bezorgen in binnensteden. Om dat mogelijk te maken, rijdt de supermarkt vanaf vandaag in Amersfoort met twee elektrische voertuigen van de Belgische fabrikant Addax. Binnen twee jaar moeten deze elektrische minibusjes door heel Nederland rijden. In de binnenstad van Breda worden de komende maanden ook elektrische cargobikes van het Duitse Rytl getest.

De Addax MT15 LEV is 1,40 m breed en kan makkelijk manoeuvreren in een drukke binnenstad. Het minibusjes heeft een actieradius tot 130 kilometer, een maximale snelheid van 65 km/uur en kan 36 kratten of koelboxen tegelijk vervoeren. Daartoe heeft AH een opbouw bij Karhof laten verzorgen. Albert Heijn start met twee Addax voertuigen in Amersfoort, in juni zullen dat er al veertien zijn.

In Breda test Albert Heijn de komende maanden verschillende Rytl Movr 25 elektrische cargobikes voor het bezorgen van boodschappen. Deze hebben een laadcapaciteit van twintig kratten of koelboxen. Bij een geslaagde proef komen er in meer binnensteden bezorgfietsen.

Philip Padberg, directeur e-commerce bij Albert Heijn ziet de elektrische minibusjes als een goed alternatief om duurzaam te bezorgen in binnensteden: ”Steeds meer mensen laten hun boodschappen thuis bezorgen. Het afgelopen jaar helemaal. Dat zorgt ook voor meer verkeer van onze bezorgauto’s. Daarom kijken we continue of dit stiller en milieuvriendelijker kan en testen we daarmee ook volop.”

Om de doelstellingen in 2025 te halen, zet Albert Heijn niet alleen in op elektrisch bezorgen. Het is vooral belangrijk om verkeersbewegingen en daarmee het aantal afgelegde kilometers zoveel mogelijk te beperken. Zo bezorgt Albert Heijn boodschappen via een netwerk van zeven regionale Home Shop Centers (in het najaar opent de achtste in Roosendaal) en 23 lokale hubs. Een hub is een plek aan de rand van een stad waar de online bestelde boodschappen met een grote vrachtwagen worden afgeleverd. Vanaf daar rijden kleinere bezorgauto’s de binnenstad in. Bovendien gebruikt Albert Heijn slimme algoritmes bij het plannen van alle bezorgritten. Met deze maatregelen werd in 2020 de CO2 -uitstoot per thuisbezorging met 20 procent verlaagd.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Zorg dat u niets mist. Neem nu een jaarabonnement op TTM.nl met 25% korting. Abonneer