Amsterdam wil 7,5 tons zone aanscherpen • TTM.nl Ga naar hoofdinhoud

Amsterdam wil 7,5 tons zone aanscherpen

De gemeente Amsterdam heeft te kampen met schade aan bruggen en kades. Op 1 september stortte een kade aan de Grimburgwal in en nu wil de Amsterdamse gemeenteraad nog meer vracht- en vooral bouwverkeer weren uit het centrum. Wethouder Dijksma komt later dit jaar met een voorstel daarvoor.

De eerste stap is een flinke aanscherping van de huidige 7,5 tons zone, het gebied binnen de S100. Daarbij worden ook de nu nog vrijgestelde vrachtroutes betrokken. Een uitbreiding buiten de centrumring is nu geen onderdeel van dit nieuwe beleid. Daarvoor moet meer onderzoek worden gedaan naar de effecten hiervan en de constructieve draagkracht van de bruggen en kades. Naast de inzet van boa’s op naleving, wordt ook een pilot met camerahandhaving gestart.

Amsterdam onderzoekt ook in welke mate bruggen en kades worden belast, met een Weigh in Motion project. Dit project wordt uitgevoerd samen met TNO. De gemeente denkt dat het waarschijnlijk is dat de binnenstad veel minder zwaar verkeer te verduren heeft dan de normen die Rijkswaterstaat hanteert en waar Amsterdam aan moet voldoen. Het WIM-project zou kunnen uitwijzen dat lichtere normen kunnen worden gehanteerd. Op een locatie in het Westelijk Havengebied worden met TNO het komende jaar twee geavanceerde weegtecnnologieën getest. In het najaar moeten de eerste resultaten bekend zijn.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Zorg dat u niets mist. Neem nu een jaarabonnement op TTM.nl met 25% korting. Abonneer