‘TIR handige oplossing bij douaneproblemen Brexit’ • TTM.nl Ga naar hoofdinhoud

‘TIR handige oplossing bij douaneproblemen Brexit’

Het aloude TIR carnet is een slimme oplossing om douaneperikelen bij het binnenkomen van het Verenigd Koninkrijk te omzeilen. Dat laat de Europese branchevereniging IRU weten op basis van een demonstratie door een Poolse vervoerder, die een lading medische goederen naar het VK moest brengen.

Het TIR-systeem, dat een douaneaangifte en verzekering in één beveiligd document (het TIR-carnet) combineert, is in het VK, Europa en daarbuiten al meer dan 70 jaar in gebruik. Vervoerders kunnen het nu weer gaan gebruiken, zegt IRU, om transporten over de nieuwe douanegrens vlot te laten verlopen.

De Poolse branchevereniging ZMPD en transporteur Sachs Trans organiseerden onlangs het vervoer van goederen van grote waarde in een speciaal promotievoertuig dat de voordelen van het systeem laat zien.

Chauffeur Mirosław vertrok vanuit Racibórz, Polen, in zijn vrachtwagen met een verzegelde lading medische benodigdheden, met een TIR-carnet in de cabine en een blauwe TIR-plaat op de achterkant van de oplegger. Hij kwam aan in Ashford, UK, nadat hij snel door de douane was gegaan.

“TIR werkt over de grenzen heen over de hele wereld en kan een echt verschil maken voor bedrijven die worstelen met de nieuwe EU/UK-douanegrens,” zei IRU-secretaris-generaal Umberto de Pretto.

“Te midden van de pandemie en de economische gevolgen daarvan is het belangrijker dan ooit om de bevoorradingsketens snel en efficiënt te laten stromen. Deze speciale zending van essentiële medische benodigdheden naar het VK toont eens te meer aan dat TIR werkt,” voegde hij eraan toe.

Dit transport, dat ook werd gesteund door de Britse branche-organisatie Road Haulage Association (RHA), was een live demonstratie van TIR als een eenvoudige, kosteneffectieve en gemakkelijk toegankelijke manier voor alle vervoerders, verladers en expediteurs om de nieuwe douanegrens tussen de EU en het VK te beheren.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Zorg dat u niets mist. Neem nu een jaarabonnement op TTM.nl met 25% korting. Abonneer