'Transportsector onvoldoende aantrekkelijk voor jongeren' • TTM.nl Ga naar hoofdinhoud

‘Transportsector onvoldoende aantrekkelijk voor jongeren’

De spanning op de arbeidsmarkt is in het eerste kwartaal van 2022 verder toegenomen. Stonden er in het laatste kwartaal van 2021 nog 106 vacatures tegenover elke 100 werklozen, een kwartaal later is dat opgelopen tot 133 per 100. “Ook in de transportsector speelt het personeelsprobleem, maar daar is ook sprake van ontgroening. De sector is onvoldoende aantrekkelijk voor jongeren”, zegt Machiel Bode, Sectorspecialist Transport, Logistics & Mobility bij ING.

Corona heeft sommige deelmarkten zoals de automotive, horeca en personenvervoer hard geraakt, terwijl andere deelmarkten zoals de retail en last mile delivery juist profiteerden van de verschoven transportvraag.

In hardgeraakte deelmarkten hebben transportbedrijven gedwongen afscheid genomen van een deel van hun chauffeurs. Sommige chauffeurs zijn bij andere bedrijven in de sector aan de slag gegaan. Afgezien van corona zorgt de vergrijzing ook voor een uitstroom van chauffeurs. De transportsector kent het hoogste aantal 55-75 jarigen in de werkzame beroepsbevolking in Nederland. Er lag in het afgelopen jaar door corona minder focus op de instroom van nieuwe chauffeurs via opleiding, werving en selectie. Ook zijn steeds meer chauffeurs voor zichzelf begonnen. Zo is het aantal eigen rijders met bijna 500 toegenomen in het afgelopen jaar”, aldus Bode.

Daarbij komt volgens hem dat aan de vraagzijde de behoefte aan chauffeurs enorm toenam door de groeiende vraag naar transportcapaciteit vanwege de aangetrokken economie en de toegenomen belevering rechtstreeks aan consumenten.

“Naast de vergrijzing en een grotere uitstroom naar pensioen is er ook sprake van ‘ontgroening’ in de sector. Het aantal chauffeurs onder de 35 jaar lag halverwege 2021 op 18 procent, terwijl dit vijf jaar eerder nog op 24 procent lag. Het beroep is niet aantrekkelijk genoeg voor voldoende instroom van jongeren. Voor een redelijk salaris is het namelijk nodig om genoeg uren te draaien. Dat sluit niet aan bij de wens van jongeren om privé veel tijd door te kunnen brengen. Jongeren willen bijvoorbeeld in deeltijd kunnen werken of een vaste dag vrij zijn”, schetst Bode.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Zorg dat u niets mist. Neem nu een jaarabonnement op TTM.nl met 25% korting. Abonneer