Verbod op export van persoonlijke beschermingsmiddelen • TTM.nl Ga naar hoofdinhoud

Verbod op export van persoonlijke beschermingsmiddelen

De export van persoonlijke beschermingsmiddelen is voorlopig verboden. Hierover is op 15 maart EU Verordening 2020/402 gepubliceerd. Deze verordening ‘tot onderwerping van de uitvoer van bepaalde producten aan de overlegging van een uitvoervergunning’ gaat meteen in. Dat meldt de Belanstingdienst.

Door de verordening geldt een uitvoerverbod van persoonlijke beschermingsmiddelen, zoals genoemd in deze publicatie van de EU.

Gelet op de huidige coronacrisis zijn deze beschermingsmiddelen essentiële goederen. Niet alleen om verdere verspreiding van de ziekte in de EU te voorkomen, maar ook om de gezondheid van het medisch personeel te waarborgen. Deze beschermingsmiddelen kunnen daarom niet zonder meer geëxporteerd worden.

Alleen wanneer bedrijven een uitvoervergunning hebben, is export mogelijk. Deze vergunning wordt afgegeven door de nationale autoriteit. Onder export/uitvoer vallen: uitvoer, wederuitvoer en actieve veredeling.

Over de inrichting van het vergunningenproces wordt op dit moment nog overleg gevoerd.

De douane hebben inmiddels de noodzakelijke maatregelen genomen om het exportverbod voor persoonlijke beschermingsmiddelen te handhaven.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Zorg dat u niets mist. Neem nu een jaarabonnement op TTM.nl met 25% korting. Abonneer