"Wereldwijd gasverbod containers" • TTM.nl Ga naar hoofdinhoud

“Wereldwijd gasverbod containers”

Minister Jacqueline Cramer (Milieu) heeft de EU maandag gevraagd te werken aan een wereldwijd verbod op methylbromide bij het vergassen van containers.

Chauffeur opent containerMethylbromide is een ontsmettend gas dat zenuwschade kan veroorzaken bij mensen. Het kan ook de ozonlaag aantasten.

“Mijn oproep is positief ontvangen”, reageerde minister Cramer na afloop van EU-beraad met haar collega’s van de andere EU-landen.

Aanleiding voor het verzoek is dat de EU-landen en het Europees Parlement al werken aan een verbod op het gevaarlijke gas in containers die binnen de EU worden vervoerd.

Zo’n apart EU-verbod kan een probleem worden voor de Rotterdamse haven, als die gegaste containers uit bijvoorbeeld China wil doorvoeren binnen de EU. Rotterdam ontvangt jaarlijks 10 miljoen containers. Zeker 20 procent bevat giftige gassen zoals methylbromide.

Afgelopen vrijdag meldde Cramer de Tweede Kamer dat inspectiediensten in Nederland harder gaan optreden tegen containers met gevaarlijke gassen. De containers mogen pas verder worden vervoerd als zij veilig zijn.

Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) gaat opnieuw naar de risico’s van deze containers kijken. Het instituut wil nagaan of er nieuwe gegevens zijn die kunnen leiden tot een “scherpere risico-inschatting”, zo meldt het maandag. Deskundigen worden betrokken bij het zoeken naar nieuwe gegevens en in de analyse kan “ook de eventuele nieuwe informatie uit Duitslan” worden verwerkt.

Het RIVM reageert daarmee op de uitzending zondag van het programma Zembla waarin een Duitse wetenschapper stelde dat producten die in gifcontainers zijn vervoerd langer schadelijke stoffen uitdampen dan het RIVM eerder aannam. In 2008 concludeerde het instituut dat de zeecontainers met ontsmettingsgassen een gering risico zijn voor consumenten en het milieu. Het ontsmettingsgas zou binnen een paar dagen uitgedampt zijn.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Zorg dat u niets mist. Neem nu een jaarabonnement op TTM.nl met 25% korting. Abonneer