Ga naar hoofdinhoud

Arnhem werkt aan milieuzone

Arnhem zet binnenkort een essentiële stap op weg naar een binnenstad met schonere lucht. De stad ondertekent het ‘convenant stimulering schone vrachtwagens en milieuzonering’.

stadsdistributie_venstertijdenHet convenant, waarin ook andere grote steden en de vervoersorganisaties participeren, bepaalt onder meer wat voor vrachtwagens in de nabije toekomst nog in de binnenstad mogen komen. Dat zijn nu nog vrachtwagens die aardig wat roet uitstoten, maar elk jaar worden de eisen strenger.

De ondertekening kan betekenen dat vervoerders hun wagenpark moeten aanpassen. Essentieel onderdeel van het convenant is ook de instelling van milieuzones. Dat zijn de plekken in de stad waar de vervuilende vrachtwagens weg moeten blijven.

Wethouder Cees Jansen (CDA) zegt dat dat in elk geval de binnenstad zal zijn. Discussie is er nog over de vraag of ook de Centrumring bij de milieuzone betrokken zal worden. “Als je alleen de binnenstad aanwijst, blijft een flink deel van de vervuilende vrachtwagens vanzelf al weg van de Centrumring”, zegt Jansen.

De gemeente wil het traject om te komen tot een schone binnenstad de komende jaren afleggen in overleg met de winkeliers in de stad, de vervoerders en andere betrokkenen. Dit gebeurt via een stappenplan, dat eveneens onderdeel uitmaakt van het convenant.

Of het ook zal komen tot ‘winkeldistributie’ is de vraag. Dat houdt in dat ergens buiten Arnhem een verzamelcentrum wordt gebouwd waar de vervoerders hun goederen naar toe brengen. Vanuit dit verzamelcentrum rijden (het liefst elektrische) karretjes naar de stad om de spullen af te leveren. In buurstad Nijmegen werkt een dergelijk concept met Binnenstadservice.nl al een tijdje naar tevredenheid.

Bron: De Gelderlander

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Zorg dat u niets mist. Neem nu een jaarabonnement op TTM.nl met 25% korting. Abonneer