DAF showt XG+ met 660 pk • TTM.nl Ga naar hoofdinhoud

DAF showt XG+ met 660 pk

Paccar heeft op de Brisbane Truck Show in Australië een primeur: de nieuwe DAF XG+. Die kennen we in Nederland al langer, maar de X15d motor met 660 pk kennen we hier niet.

DAF is al jaren actief op de Australische markt, waar het wegtransport vaak een tikkie zwaarder is dan bij ons in Europa. Daarom waren ook de DAF’s van de vorige generatie al verkrijgbaar met een 15 liter motor, goed voor 660 pk.

Al langer gingen er geruchten dat de nieuwe Cummins X15d een plekje zou krijgen in de New Generation DAF als die zou debuteren op de Australische markt. Die geruchten kloppen, zo blijkt nu, want de XG+ die op de Brisbane Truck Show werd gepresenteerd heeft die 660 pk sterke krachtbron.

De Cummins X15d heeft naast die 660 pk een koppel van 3200 Nm. Hij weegt maar liefst 235 kg minder dan de X15 die hij vervangt en heeft een naar verluidt 8 procent lager brandstofverbruik.

De nieuwe motor, die bij DAF de naam MX-15 zou kunnen krijgen, is vooralsnog voorbehouden aan de Australische markt, waar de XG+ volgend jaar op de markt komt. Een dergelijke zware motor past prima bij bijvoorbeeld de B-double combinaties die ze daar rijden. Er zijn dan ook naar verluidt geen plannen om de ‘MX-15’ in Europese DAF’s te hangen.

9 reacties op “DAF showt XG+ met 660 pk

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Zorg dat u niets mist. Neem nu een jaarabonnement op TTM.nl met 25% korting. Abonneer