Foto’s: Hyundai Xcient Fuel Cell komt ook naar Nederland • TTM.nl Ga naar hoofdinhoud

Foto’s: Hyundai Xcient Fuel Cell komt ook naar Nederland

Hyundai heeft zeven exemplaren van haar waterstoftruck Xcient Fuel Cell overhandigd aan klanten in Zwitserland. In totaal gaan er dit jaar 50 rijden in dat land, maar Hyundai kijkt al verder. Volgend jaar al worden er 2000 Xcients Fuel Cell geproduceerd, en die gaan naar de VS, China en diverse Europese landen waaronder Nederland.

Hyundai werkt al een paar jaar in relatieve stilte aan haar waterstoftruck. Nu is het dan zover dat zeven (eigen) vervoerders in Zwitserland met de Xcient Fuel Cell gaan rijden. “Met de succesvolle levering van de eerste Xcient Fuel Cell trucks kondigen we met trots ons plan aan om buiten Europa uit te breiden naar Noord-Amerika en China”, aldus Cheol Lee, Executive Vice President en hoofd van de divisie voor bedrijfsvoertuigen van Hyundai Motor.

De productiecapaciteit van de Xcient Fuel Cell zal tegen 2021 2.000 eenheden per jaar bereiken om de uitbreiding naar Europa, de VS en China te ondersteunen.

In de VS werkt Hyundai samen met logistieke partijen om zware vrachtwagens met brandstofcellen in serie te leveren. Hyundai onthulde vorig jaar de HDC-6 NEPTUNE Concept Class 8 heavy-duty truck op de North American Commercial Vehicle (NACV) Show en liet zien wat de toekomst in petto heeft en wat de plannen van Hyundai daarvoor zijn. Ter ondersteuning van dit plan werkt Hyundai samen met bedrijven om een complete waterstofketen te bouwen die alles omvat, van waterstofproductie en laadstations tot service en onderhoud. De Noord-Amerikaanse markt krijgt ook een 6×4-trekkermodel. In 2030 verwacht Hyundai dat meer dan 12.000 brandstofcelvrachtwagens op de Amerikaanse wegen zullen rijden.

Hyundai werkt ook samen met verschillende partijen in China, dat ernaar streeft om in 2030 1 miljoen waterstofvoertuigen op de wegen te krijgen. Waterstof staat in China al stevig op de agenda, waardoor er een enorm potentieel ontstaat. Er staan drie elektrische brandstofcelvrachtwagens op het programma voor lancering in China: een middelzware vrachtwagen in 2022, een zware vrachtwagen een paar jaar later en een andere zware vrachtwagen die strategisch is ontworpen voor de Chinese markt. Met deze modellen wil Hyundai tegen 2030 een totaal verkoopvolume van 27.000 eenheden bereiken.

Een sleutel tot de wereldwijde uitbreiding van Hyundai’s waterstofvrachtwagens is de succesvolle introductie van Xcient Fuel Cell in Europa. De zeven klanten die de eerste batch Xcient Fuel Cell-trucks hebben ontvangen, zullen consumentengoederen door heel Zwitserland vervoeren en daarbij alleen maar schoon water uitstoten. De activiteiten zullen worden ondersteund door een robuust groen waterstofecosysteem.

In 2019 richtte Hyundai Motor Company Hyundai Hydrogen Mobility (HHM) op, een joint venture met het Zwitserse bedrijf H2 Energy. HHM werkt ook samen met Hydrospider, een joint venture van H2 Energy, Alpiq en Linde. De klanten zullen Xcient Fuel Cell trucks van HHM leasen op een pay-per-use basis die geen initiële investering vereist. Hyundai zal het succes in Zwitserland naar bredere Europese markten brengen, aangezien Hyundai op dit moment dienstverlening en partnernetwerken opzet in Duitsland, Noorwegen, Nederland en Oostenrijk.

De Xcient wordt nu aangedreven door een fuellcelsysteem van 190 kW met dubbele stacks van 95 kW. Zeven grote waterstoftanks bieden een gecombineerde opslagcapaciteit van ongeveer 32,09 kg waterstof. Het rijbereik per lading voor Xcient Fuel Cell is ongeveer 400 km. Hyundai werkt echter al aan nieuwe versies van de Xcient Fuel Cell. Het nieuwe model zal voorzien zijn van een e-as en twee 200-kW-brandstofcelsystemen die in ontwikkeling zijn. Het nieuwe model omvat 4×2- en 6×2-vrachtwagens en 4×2-trekkers die een aanzienlijk deel van de grote Europese markt voor zware vrachtwagens kunnen bestrijken. De 44-tons GCW-trekker zal een bereik hebben van maximaal 1.000 kilometer op een enkele lading.

Foto’s: Hyundai & Verkehrshaus

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Zorg dat u niets mist. Neem nu een jaarabonnement op TTM.nl met 25% korting. Abonneer