Kenworth en Peterbilt emissievrij naar de top van Pikes Peak! • TTM.nl Ga naar hoofdinhoud

Kenworth en Peterbilt emissievrij naar de top van Pikes Peak!

Pikes Peak, daar scheuren normaal beestachtige rallywagens tegenop, in grote wolken stof en eehh… uitlaatgas. Paccar zorgde alleen voor stofwolken door twee emissievrije trucks naar boven te sturen. Een batterij-elektrische Peterbilt 579EV en een waterstofelektrische Kenworth T680 bereikten als eerste emissievrije trucks de ruim 4300 meter hoog gelegen top van Pikes Peak.

De bijna 20 km lange Pikes Peak International Hill Climb route telt 156 bochten, die maar draaien en draaien. Het stijgingspercentage varieert van 7 tot 10 procent.        

De Kenworth T680 is een truck met een brandstofcel, die via waterstof elektriciteit levert. De Kenworth is 470 pk sterk en heeft een actieradius van 563 km. Daarna duurt het 15 minuten om de waterstoftanks weer te vullen. Kenworth en Toyota Motor North America werken samen aan een project om 10 Kenworth T680-trucks met een nul-emissie te ontwikkelen die worden aangedreven door Toyota-waterstofcel-elektrische aandrijflijnen. De Kenworth T680 trucks zullen de komende maanden in de haven van Los Angeles gaan rijden. “Het uitgebreide Kenworth zero emission programma omvat ook de Kenworth T680E en medium-duty Kenworth K270E en K370E accu elektrische voertuigen”, aldus Kevin Baney, algemeen directeur van Kenworth en vice-president van Paccar.                                                          

De Peterbilt Model 579EV die Pikes Peak beklom is ontworpen voor een optimale gewichtsverdeling en prestaties. De volledig geïntegreerde, volledig elektrische aandrijflijn maakt gebruik van lithium-ijzerfosfaat accupacks voor een bereik tot bijna 250 km. In combinatie met een DC-sneloplader kunnen de accu’s in 3-4 uur worden opgeladen. De Peterbilt is daardoor vooral geschikt voor regional transport en de last-mile. De 579EV levert tot 670 pk en beschikt over regeneratieve remmen waardoor de accu’s kunnen worden opgeladen terwijl ze afdalen van een helling zo en een groter bereik hebben. Er rijden momenteel al 22 Peterbilt Model 579EV’s op de weg in de VS.

“De Peterbilt Model 579EV is de eerste accu elektrische truck die naar de top van de Pikes Peak klimt. Dit is nog eens een verdere bevestiging van alle kilometers die Peterbilt in onze gehele EV-testvloot heeft verzameld. Het toont aan dat we klaar zijn om volgend jaar productievoertuigen aan onze klanten te leveren”, aldus Jason Skoog, Peterbilt general manager en Paccar vice-president.

Of er boven op Pikes Peak een laadpaal en een waterstof tankstation zijn, vermeldt Paccar niet.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Zorg dat u niets mist. Neem nu een jaarabonnement op TTM.nl met 25% korting. Abonneer