Koni: massa-ontslag of bedrijfssluiting? • TTM.nl Ga naar hoofdinhoud

Koni: massa-ontslag of bedrijfssluiting?

Schokbrekerfabrikant Koni bereidt massa-ontslagen voor. Totale bedrijfssluiting wordt zelfs niet uitgesloten. De crisis raakt het bedrijf hard, maar CNV Metaal en elektro wil vechten voor de werknemers. Donderdag krijgt de directie een petitie aangeboden.

Koni schokdemper truckBij schokbrekerfabrikant Koni lijkt massaontslag onontkoombaar. Bestuurder Piet Verburg van CNV Metaal en elektro had dinsdagavond de onplezierige taak dat nieuws uit te leggen aan zijn leden bij de beroemde firma. Maar Verburg wil vechten voor wat-ie waard is. “Alles wat we kunnen sprokkelen voor deze mensen zullen we niet nalaten. Dit komt toch al zo hard aan. Donderdag kan Koni een petitie met die strekking tegemoet zien.”

De Koni-directie had de bonden en de werknemers de pin op de neus gezet: ontslag voor 300 mensen zonder sociaal plan en behoud van werk voor 180 mensen, of anders totale bedrijfssluiting. Verburg: “En het was dus aan ons vakbonden om die onplezierige keuze tussen twee kwaden te presenteren aan de mensen. En vooral ook uit te leggen.”

Volgens Verburg een listige taak. “Waarom? Omdat ik er niet geheel van overtuigd ben dat Koni kan overleven op lange termijn. Dus wat doe je dan? De werkgelegenheid van ruim 180 mensen proberen veilig te stellen ten koste van die overige collega’s? Zonder te weten of die 180 over een jaar nog steeds hun baan zullen hebben? Of ga je er maar vanuit dat dit laatste niet het geval zal zijn en kies je er daarom nu voor om het hele bedrijf op dit moment om te laten vallen. Werkloosheid voor alle betrokkenen, maar dan tenminste met een sociaal plan van enige omvang?”

De leden bij Koni werden dinsdagavond geïnformeerd over deze beroerde keuzevarianten, zoals Verburg ze omschrijft. “De mensen lieten er geen misverstand over bestaan. Ze kozen er unaniem voor dat het huidig sociaal plan op tafel moet blijven. Zolang de Koni-directie nalaat te verdedigen waarom er geen mogelijkheden meer zijn voor een sociaal plan, wordt er niets veranderd. En dat zullen we donderdag de Koni-directie ook onder de neus wrijven. Dan bieden we een petitie aan waarin die stellingname ondubbelzinnig wordt verwoord. Die overhandiging gebeurt tussen 14.30 en 15.00 uur in de Koni-vestiging in Oud-Beijerland.”

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Zorg dat u niets mist. Neem nu een jaarabonnement op TTM.nl met 25% korting. Abonneer