Meer schepen en auto’s in export • TTM.nl Ga naar hoofdinhoud

Meer schepen en auto’s in export

Het volume van de goederenexport was in januari 5,6 procent groter dan in januari 2015, meldt CBS. De stijging is groter dan in de voorgaande maand, toen de export met 1,5 procent groeide. In januari zijn vooral meer transportmiddelen uitgevoerd. Volgens de CBS Exportradar zijn de omstandigheden voor de export in maart minder gunstig dan in januari. Het importvolume was in januari 9,4 procent groter dan een jaar eerder. Er werd vooral meer aardolie en aardgas ingevoerd.

occasions2Nederlandse bedrijven exporteerden in januari vooral meer transportmiddelen zoals schepen en auto’s. Ook voerden zij meer aardolie- en chemische producten en elektrotechnische machines uit. Vorige week publiceerde CBS al dat de productie van de industrie in januari gestaag doorgroeide.

Volgens de CBS Exportradar zijn de omstandigheden voor de export in februari en maart per saldo minder gunstig dan in januari. De condities worden in sterke mate bepaald door de ontwikkelingen op de belangrijkste afzetmarkten voor Nederlandse export en door de ontwikkeling van de Nederlandse concurrentiepositie. In de radar van maart is de ontwikkeling van de wisselkoersen ten opzichte van een jaar geleden ongunstiger dan in de radar van januari. De ontwikkeling van de Duitse industriële productie daarentegen was gunstiger.

Export-goederen-volume-werkdaggecorrigeerd-16-03-14

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Zorg dat u niets mist. Neem nu een jaarabonnement op TTM.nl met 25% korting. Abonneer