Ga naar hoofdinhoud

Mercedes-Benz Actros is International Truck-of-the-Year 2020!

De nieuwe Mercedes-Benz Actros is de International Truck-of-the-Year 2020! De prestigieuze award werd woensdagavond door juryvoorzitter Gianenrico Griffini overhandigd aan Prof. Uwe Baake, head of product engineering bij Mercedes-Benz Trucks. Dat gebeurde op een speciaal galadiner op de beurs Solutrans in Lyon.

De Mercedes-Benz Actros was een van drie kandidaten die dit jaar om de felbegeerde titel ‘International Truck-of-the-Year 2020’ streden. Ook de Iveco S-Way en de Volvo FH I-Save waren genomineerd. De Actros had veel te duchten van de concurrentie en won maar nipt van de Iveco S-Way. De Actros kreeg van de juryleden 121 punten, de Iveco S-Way 113 punten. De Volvo FH I-Save kreeg 47 punten.

De International Truck-of-the-Year award gaat elk jaar naar de truck die in de afgelopen 12 maanden is geïntroduceerd en de grootste bijdrage heeft geleverd aan efficiency in het wegtransport. Criteria die worden meegenomen in de beslissing zijn onder meer technologische innovatie, comfort, veiligheid, weggedrag, brandstofverbruik, milieu-impact en TCO.

Mercedes-Benz heeft volgens de ITOY-jury voortgebouwd op de technische sterke punten van zijn huidige assortiment om een ​​nieuwe vrachtwagen te leveren die substantiële verbeteringen introduceert op cruciale gebieden, zoals gedeeltelijk geautomatiseerd rijden, uitgebreide cruise- en transmissiecontrolesystemen, een digitale mens-machine-interface en diverse state-of-the-art veiligheidssystemen.

Bij die laatste hoort het prijzenswaardige MirrorCam-systeem, dat de traditionele buitenspiegels vervangt en de chauffeur helpt en ondersteunt bij het manoeuvreren, bochten nemen of van rijstrook wisselen. Bovendien verbetert de nieuwe oplossing niet alleen het zicht rondom, maar ook de aerodynamische efficiëntie.

De juryleden van de ITOY reden eerder dit jaar een uitgebreide testrit in Zuid-Spanje en raakten daar onder de indruk van het Active Drive Assist systeem dat de truck optimaal kan controleren, waardoor gedeeltelijk autonoom rijden mogelijk wordt bij alle snelheden. Ook de Predictive Powertrain Control van de Actros en de nieuwe Multimedia Cockpit van de Actros oogstten lof van de juryleden. PPC kan nu ook worden gebruikt in bergachtige gebieden, en het systeem kan dankzij GPS als het ware door de bocht heen kijken. Dat bespaart brandstof en vermindert het werk van de chauffeur.

Juryvoorzitter Gianenrico Griffini vat samen: “Met de introductie van de nieuwe Actros heeft Mercedes-Benz een ultramoderne heavy-duty truck die de weg effent naar autonome rijdende voertuigen in de toekomst.”

De ITOY-verkiezing voor 2020 stond wederom onder auspiciën van de Britse branche-organisatie Road Haulage Association (RHA). Zij verzamelden en controleerden de stemmen van de juryleden en stelde het eindresultaat vast. De ITOY-jury bedankt RHA voor haar participatie.

De International Truck of the Year Award bestaat sinds 1977. De jury bestaat uit 24 van de beste Europese bedrijfsautojournalisten. Namens Nederland zit TTM.nl hoofdredacteur Arjan Velthoven in de ITOY-jury.

3 reacties op “Mercedes-Benz Actros is International Truck-of-the-Year 2020!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Zorg dat u niets mist. Neem nu een jaarabonnement op TTM.nl met 25% korting. Abonneer