Nikola Tre BEV debuteert op IAA • TTM.nl Ga naar hoofdinhoud

Nikola Tre BEV debuteert op IAA

Op vakbeurs IAA Transportation is deze week de definitieve versie van de Nikola Tre BEV, de batterij-elektrische truck, gepresenteerd. De 4×2 trekker heeft een bereik van maximaal 530 km op één acculading en is vanaf nu te bestellen. Ook de Tre met brandstofcel is in Hannover te zien.

“De Nikola Tre batterij-elektrische en brandstofcel elektrische zero-emissie trucks zijn echte game changers in het transport,” zei Michael Lohscheller, President, Nikola Corporation. “Ze zijn speciaal ontwikkeld als elektrische voertuigen en leveren de prestaties en rijervaring die in staat zijn om te concurreren met hun dieselaangedreven collega’s in de zwaarste missies. Ze bieden operationeel en financieel haalbare zero-emissie oplossingen voor regionale toepassingen en langeafstandstransporten die klanten een echt concurrentievoordeel zullen geven.”

De Europese Nikola Tre BEV wordt geproduceerd door de Nikola Iveco Europe joint venture in haar speciale fabriek in Ulm, Duitsland. De fabriek, die in 2021 werd geopend, beschikt over een eindmontageproces dat speciaal is ontworpen voor elektrisch aangedreven voertuigen.

Het Nikola Tre-platform is gebaseerd op de Iveco S-Way en beschikt over een elektrische as die mede is ontworpen en geproduceerd door FPT Industrial en Nikola. De 4×2 uitvoering van de Tre heeft een wielbasis van 4,021 mm, beschikt over 9 accupakketten met een totale energieopslag tot 738 kWh, wat een bereik van 530 km levert. Opladen (10-90 procent) duurt naar schatting slechts 162 minuten, met een 175 kW-lader. Later dit jaar wordt opladen tot 350 kW verwacht. Met een totaal vermogen van 738 kWh en het continue vermogen van 480 kW van de FPT Industrial e-Axle heeft hij het vermogen, het koppel en het

bereik om toepassingen zoals hub-to-hub-leveringen en regionaal transport uit te voeren – en de range kan worden uitgebreid met opportunity charging. Volgens Iveco en Nikola is een lage Total Cost of Ownership (TCO) haalbaar.

De Nikola Tre FCEV Artic 6×2 werd in bètaversie op de tentoonstelling onthuld. De Tre FCEV is voorzien van een gestuurde naloopas en een nieuwe cabine met verbeterde aerodynamische prestaties. Met een wielbasis van 3.932 mm biedt hij plaats aan ongeveer 70 bruikbare kilogram waterstof bij een druk van 700 bar. Deze capaciteit, samen met de snelle tanktijd van iets minder dan 20 minuten, maakt een bereik tot 800 km mogelijk. De TRE FCEV komt in 2024 op de Europese markt. De waterstoftanks bevinden zich achter de cabine, wat een lang ogende carrosserie oplevert en ook een lang chassis. Daardoor is het nog te bezien bij welke totale voertuiglengtes de Tre FCEV kan worden ingezet.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Zorg dat u niets mist. Neem nu een jaarabonnement op TTM.nl met 25% korting. Abonneer