Schone trucks dragen bij aan CO2 reductie • TTM.nl Ga naar hoofdinhoud

Schone trucks dragen bij aan CO2 reductie

De stijgende bijdrage van het transport aan de productie van broeikasgassen komt volgens het CBS bijna geheel voor rekening van de luchtvaart. De bijdrage van het fors toegenomen wegtransport groeit relatief gering.
grafiekDe uitstoot van broeikasgassen door Nederlandse transportbedrijven is sinds 1990 met bijna 80 procent toegenomen. Dat is voor een belangrijk deel te wijten aan de groei van het internationaal luchtvervoer en dus aan de toegenomen reislust van Nederlanders. In de luchtvaart zijn de broeikasgasemissies meer dan verdubbeld. Het aantal passagiers, vooral op intercontinentale vluchten, is de afgelopen jaren sterk gestegen. Verder hebben in het wegtransport zuiniger motoren onvoldoende effect om de emissies te laten dalen. Ook de emissies door vervoer over water zijn gestegen. Gezien tegen de achterfgrond van de sinds 1990 met meerdere tientallen procenten gestegen vervoerproductie is de stijging van de bijdrage in absolute zin betrekkelijk gering wat voor een belangrijk deel komt door schonere en zuiniger motoren.
Broeikasgasemissies van het internationale transport en reizen van Nederlanders in het buitenland tellen niet mee in de berekeningen van de Nederlandse broeikasemissies voor het Kyotoprotocol. Hierin is vastgelegd dat Nederland in de periode 2008-2012 de uitstoot van broeikasgassen met gemiddeld 6 procent moet verlagen ten opzichte van 1990. Volgens de voorschriften in het Kyotoprotocol waren in 2008 de broeikasgasemissies in ons land 3 procent lager dan in 1990. Worden de broeikasgasemissies van het internationale transport en reizen van Nederlanders in het buitenland wel meegeteld en de emissies van buitenlanders in Nederland niet, dan zijn sinds 1990 de broeikasgasemissies voor de gehele Nederlandse economie met 4 procent gestegen
Bron: CBS

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Zorg dat u niets mist. Neem nu een jaarabonnement op TTM.nl met 25% korting. Abonneer