Foto’s + VIDEO - Veldhuizen ontwikkelt Hydro-WSG • TTM.nl Ga naar hoofdinhoud

Foto’s + VIDEO – Veldhuizen ontwikkelt Hydro-WSG

Veldhuizen Wagenbouw uit Groenekan staat onder meer bekend om haar wide spread asstellen op bouwvoertuigen. Nieuw is nu Hydro-WSG, een variant met extra voordelen en dat zelf te repareren is.

Het voordeel van wide spread is een hoog laadvermogen en juiste aslastverdeling. Andere fabrikanten maken voertuigen met hydraulische vering en sturing; Veldhuizen zich richt op mechanische vering en sturing. De reden hiervoor is dat mechanische veren sneller reageren, lagere onderhoudskosten hebben en zijn te repareren in eigen werkplaats. Mechanische sturing werkt altijd en er is geen uitval van sensors of stuurcomputers.

Bij haakarmauto’s  die een lange oversteek en weinig gewicht op de voorassen hebben, is het wenselijk dat de as niet stuurt bij hoge snelheid.  Om een betrouwbaar systeem te krijgen wat ook nog zelf te repareren is, heeft Veldhuizen de  Hydro-WSG ontwikkeld.

Hierbij wordt het stuurhuis met stang verbonden aan het stuurventiel. Een kabel verbindt de achteras met hetzelfde stuurventiel. Als de stang tussen stuurhuis korter wordt, stroomt er olie naar een cilinder die de achterste as stuurt. Hierdoor wordt de kabel korter; net zolang tot het stuurventiel weer recht tegenover elkaar staat. (Op dit moment druk de andere zijde van de cilinder olie in een stikstofbol). Bij bocht andere kant op wordt het stangetje langer, de cilinder krijgt olie, de as stuurt en de kabel wordt langer.

Boven de 40 km/h wordt de aanvoer van olie naar het ventiel omgeleid naar de voorraadtank. Op dat moment zorgt een stikstofbol dat de cilinder in de middenstand gepositioneerd wordt.                       De werking van het systeem is zo dat bij géén aansturing de as in neutraalstand staat.

De werking van het systeem gebeurt zonder sensors en computers. Dit geeft een zeer betrouwbaar systeem. Mocht er iets mankeren aan de hydrauliekpomp, bijvoorbeeld te weinig olie of een lekke slang, dan komt de as altijd in neutraalstand.

De Hydro-WSG is leverbaar op de DAF 6×4 8×4/10×4, Mercedes 6×6/8×4/8×8 10×4/10×8. Binnenkort ook leverbaar op Iveco 6×6/8×4 & Scania 6×6 8×4/8×6.

Veel van de gebruikte bouwvoertuigen worden verkocht in het voormalig Oostblok, Afrika of Azië . Omdat daar geen gespecialiseerde bedrijven zijn die hydraulische vering kunnen repareren, worden deze auto’s terug gebouwd naar bladvering. De Hydro-WSG heeft dan bladvering en een stuursysteem dat overal gerepareerd kan worden.  Dit resulteert in een hogere restwaarde bij inruil.

Eén reactie op “Foto’s + VIDEO – Veldhuizen ontwikkelt Hydro-WSG

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Zorg dat u niets mist. Neem nu een jaarabonnement op TTM.nl met 25% korting. Abonneer