Scania en MAN en ook het Braziliaanse Volkswagen Caminhões e Ônibus, alleen onderdeel van Traton, zullen de komende jaren heel nauw gaan samenwerken. Het hoe en waarom kreeg duidelijk vorm tijdens de jongste Traton Innovation day in Södertälje in Zweden. Alle merken houden wel hun eigen identiteit. [INHOUD | INDEX TTMnl2019_5-12]
De eerste Traton Innovation Day, vorig jaar in Hannover, kwam nog wat onwennig over met Andreas Renschler (CEO Traton) die daar tamelijk bout beweerde dat Volkswagen het leading truckmerk is en we in 2025 volkomen autonoom rijden. Op deze Innovation day zagen we een veel realistischer Traton. Renschlers openingsspeech zette een toon voor de bijeenkomst die weliswaar bruiste van energie en ambitie maar deze keer ook duidelijk aangaf hoe men de gestelde doelen denkt te bereiken.

Alternatief
Eén daarvan is dat Traton in de komende 10 tot 15 jaar voor elk voertuig dat de groep produceert een alternatieve aandrijving beschikbaar wil hebben. Een op de drie Traton voertuigen moet daar ook op rijden, voor een belangrijk deel elektrisch. Daartoe investeert de groep tot 2025 een miljard euro. Maar Renschler gaf ook meteen aan dat ook HVO, LNG en waterstof zeker ook deel zullen blijven uitmaken van de mix. En dat het transport nog vele jaren ook gewoon dieselmotoren nodig heeft en de groep die dus zal blijven ontwikkelen.
De meeste vaart lijkt Traton te zetten achter het ontwikkelen van software rond het eigenlijke transport. Daarvoor heeft het tot eind 2024 ook één miljard euro vrijgemaakt. Dat geld is bestemd voor de ontwikkeling van alle software die niet alleen nodig is voor alle elektronische toepassingen als autonoom rijden maar ook voor het ontwikkelen van alle digitale platformen die rond het eigenlijke transport een steeds belangrijker rol spelen. Zo kondigde Renschler aan dat Volkswagen zijn complete eigen concernlogistiek geheel binnen RIO gaat afhandelen.
Een speerpunt is de manier waarop Traton denkt veel synergie tussen de verschillende merken te genereren. Traton wil de modulaire bouwwijzen die Scania als MAN nu ieder apart hebben te integreren tot één systeem voor de hele groep. Renschler noemt dat een gamechanger.
TTM.nl had daarover twee interviews met zowel de CEO van Scania Henrik Henriksson, als Joachim Drees CEO van MAN. Beiden zitten ook in de raad van bestuur van Traton.
Meneer Hendriksson, wat gaat de wereld als eerste merken van de synergie tussen Scania en MAN?
“Het eerste is het modulair opzetten van aandrijflijnen. Dat begint met een nieuwe Global Traton 13 liter motor. Die ontwikkelt Scania voor de hele groep. Hij moet eind volgend jaar klaar zijn en gaat vanaf 2021 eerst in de Scania trucks en een jaar later in die van MAN. De motor zal zowel in Zweden als in Nürnberg gebouwd worden waarbij 80 procent van de onderdelen voor beide merken hetzelfde is. Tegelijkertijd gaat MAN alle lichte motoren voor de hele groep ontwikkelen.”

Gaan we ook een gemeenschappelijke cabine zien?
“Nee, dat is wat we bedoelen met het behouden van identiteit. Er komt ook geen gemeenschappelijke body-in-white. Dat komt omdat zowel Scania als MAN weliswaar een modulair cabineconcept hebben, maar Scania dat in de hoogte en MAN dat in de breedte vertaalt.”
MAN heeft al elektrische auto’s rijden bij klanten, Scania nog niet. Hoe ziet u de toekomst rond elektrisch rijden?
“Ook Scania heeft elektrisch aangedreven voertuigen. Elektrisch rijden is hét speerpunt binnen Traton. De ontwikkeling komt noch bij Scania of MAN maar via een gemeenschappelijk platform waar ook derde partijen bij betrokken zijn. De bedoeling is zo snel mogelijk naar een TCO te komen die vergelijkbaar is met een dieselvoertuig maar nu is het nog te vroeg. Daarbij blijft de prijs van de accu’s nog te hoog en hoop ik dat we het hele concept veel meer well-to-wheel gaan bekijken. En dan is er nog de stroomvoorziening. De infrastructuur is absoluut niet klaar voor de hoeveelheid stroom die er straks nodig is. Toch zie ik goede kansen voor onze trolleytruck. De kabels voor al die energie zullen een keer de grond in moeten langs de snelwegen. Dan kost het maar 10 procent meer om de bovenleiding te maken. Met een investering van 2,3 miljard kunnen we dan in Duitsland langs 2.300 km snelweg elektrisch met trucks rijden en daarmee de CO2-uitstoot met 30 procent reduceren. Het geld is het probleem niet. Problematischer is de (lokale) overheid, in verband met het verkrijgen van alle vergunningen.”

Scania is sterk in LNG, wat vind u van de commotie in Nederland rond de uitstoot?
“Wij hebben het rapport van TNO gelezen en vinden dat er appels met peren vergeleken wordt. LNG blijft zeker voor de langere afstand een heel goed alternatief voor diesel en niet alleen omdat we daar de eerste tijd niet elektrisch zullen gaan. En dan zijn onze voertuigen ook geschikt voor Bio-LNG. Dat is natuurlijk het einddoel.”
Traton zet zwaar in op digitale platformen, gaat de Scania connectvity straks op in RIO?
“Scania heeft momenteel 400.000 connected trucks en die blijven gewoon bij Scania, net als MAN zijn eigen systeem heeft. Beide systemen zijn bedoeld voor de relatie klant-dealer-fabriek. De nieuwe platformen die we nu ontwikkelen, zijn veel omvattender en zitten boven het hardware niveau.”

Meneer Drees, wanneer komt de lang verwachte nieuwe MAN?
“Dat kan ik precies vertellen! Wij gaan de nieuwe truck lanceren op 10 februari 2020 in Bilbao en hij zal bol staan van de (elektronische) vernieuwingen. Vanaf dat moment kunnen klanten hem bestellen. Uiteraard hebben wij al rekening gehouden met de ruimere eisen op het gebied van aerodynamica die straks gaan gelden en met direct vision, uiterlijk in 2028.”

MAN gaat als tweede de nieuwe Traton 13 liter motor gebruiken. Komt er nog meer synergie?
“Ja, maar de nieuwe 13 liter zal toch ook een MAN-motor blijven en niet alleen vanwege een eigen kleppendeksel. Onze USP’s zitten in de 20 procent van de onderdelen die niet gemeenschappelijk zijn. Binnen enige tijd zullen ook de versnellingsbakken captive binnen de groep ontwikkeld worden en weer wat later ook de remsystemen.”
Renschler schilderde in zijn speech Scania als de ‘Premium Brand binnen Traton en MAN als ‘betrouwbare partner’. Hoe ziet u dat?
“Scania is het enige merk dat méér kan vragen dan het gemiddelde in de markt omdat het zich positioneert als premium brand. Dat is zelfs Volvo, die dat ook geprobeerd heeft, niet gelukt. Ik heb geen moeite met onze positie binnen Traton. MAN ís het merk dat volgens (Duitse, redactie) onderzoeken de hoogste uptime heeft gecombineerd met de beste customer satisfaction. Dus doen we het goed. Wij blijven verder een full line player die in alle segmenten van het transport de juiste oplossing kan bieden. Alleen geloven wij minder in LNG. Wel in BEV-voertuigen. Daar doen we nu veldtesten. Wij denken dat onze tweede generatie eTGM/TGS die in 2023/2024 komt, nagenoeg dezelfde TCO zal hebben als hun dieselboertjes nu. Voor longhaul geloof ik in waterstof, mogelijk via fuel cell als range-extender maar we kijken ook nog steeds naar waterstof in een verbrandingsmotor.”

Komt de elektrische VW Delivery ook naar Europa?
“Er is zeker een markt voor elektrisch aangedreven voertuigen tussen 3,5 en 6 ton. Het is nog niet duidelijk of we de variant die Volkswagen nu voor de Braziliaanse markt bouwt ook naar Europa zullen halen. Maar de auto is samen met MAN ontwikkeld, dus we weten wat hij kan.”
Wanneer denkt u dat Traton klaar is voor de next level op weg naar autonoom rijden?
“Dat is een lastige. Wij steken heel veel geld en energie in de weg daar naar toe maar geloven gelijktijdig niet in level drie. Met de vorm van platoonen op dat niveau is er geen businesscase te maken. Of het moet zijn dat de overheid de regels verandert en bijvoorbeeld de chauffeurs op de volgtrucks meer rijtijd geeft. We geloven wel in level 4 en uiteindelijk in 100 procent autonoom rijden.”
TEKST: BERT ROOZENDAAL | FOTO’S: ROOZWORKS, TRATON