Truckfabrikanten willen beter brandstofbeleid • TTM.nl Ga naar hoofdinhoud

Truckfabrikanten willen beter brandstofbeleid

Europese, Japanse en Amerikaanse truck- en motorfabrikanten hebben vorige week in Brussel opgeroepen tot een wereldwijde samenwerking om de brandstofefficiency van wegtransport te verbeteren

Leif ÖstlingBeleidsmakers in de hele wereld zouden moeten samenwerken om uniforme, praktische en effectieve meetmethodes en -regels voor brandstofverbruik op te zetten, die dan wereldwijd gebruikt kunnen worden. Dat bespraken topmensen van onder meer Caterpillar, Cummins, Daimler, Hino, Isuzu, Iveco, Mack, MAN, Mitsubishi Fuso, Navistar, Nissan Diesel, Scania, Volvo en Volkswagen vorige week in Brussel. “Een wereldwijde standaard aangaande het meten van brandstofverbruik kan bijdragen aan het verder bestrijden van te hoge concentraties CO2”, zei Scania-baas en ACEA topman Leif Östling. “Dat is goed voor transportbedrijven en het milieu.”

De besprekingen gingen, in de aanloop naar de klimaattop in Kopenhagen, over de klimaatveranderingen en brandstofgebruik, maar ook over luchtkwaliteit aangaande emissiestandaarden, betere brandstofkwaliteit en hernieuwbare brandstoffen.

In de Deense hoofdstad Kopenhagen wordt vanaf maandag twee weken lang druk vergaderd over een nieuw klimaatakkoord. Meer dan 15.000 onderhandelaars, politici, journalisten en activisten wonen de top bij.

De eerste week staat in het teken van de meer dan 190 regeringsdelegaties die het met elkaar eens moeten worden over de onderhandelingstekst. Die bestaat momenteel uit tweehonderd pagina’s om aan alle wensen te voldoen, maar moet worden teruggebracht naar hooguit dertig kantjes voor een efficiënt akkoord.

De tweede week schuiven ook de milieuministers aan. Voor Nederland reist minister Jacqueline Cramer van Milieu naar Kopenhagen, samen met minister Bert Koenders van Ontwikkelingssamenwerking. Het einde van de top zal worden bijgewoond door meer dan honderd regeringsleiders, onder wie de Amerikaanse president Barack Obama, minister-president Jan Peter Balkenende en de Britse premier Gordon Brown.

De onderhandelaars moeten het onder meer eens worden over de hoeveelheid broeikasgassen die minder uitgestoten mogen worden. Ook ontbossing en financiering voor arme landen die kampen met de gevolgen van klimaatverandering, zijn onderwerp van gesprek.

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Zorg dat u niets mist. Neem nu een jaarabonnement op TTM.nl met 25% korting. Abonneer