Ga naar hoofdinhoud

Truckregistraties 20 procent in de plus

In het eerste half jaar van 2023 zijn 8.570 nieuwe trucks op kenteken gezet. Dat is een stevige plus van 20 procent vergeleken met dezelfde periode een jaar eerder, toen 7.141 nieuwe trucks werden geregistreerd. Dat signaleert RAI Vereniging.

Lange tijd heeft de levering van trucks onder druk gestaan. Eerst door corona, daarna door de oorlog in Oekraïne, wat met name impact had op de beschikbaarheid van onderdelen en grondstoffen voor de bouw van trucks. Eén truckmerk moest daardoor in deze periode zelfs een tijdelijke orderstop instellen. Inmiddels normaliseert de situatie en worden achterstanden weggewerkt. Dat verklaart voor een groot deel de hogere registraties van nu.

Investeringsbereidheid

Nu de leveringen weer goed op gang komen, worden er ook weer meer trucks besteld.  De sector constateert een goede investeringsbereidheid om oudere voertuigen te vervangen. Dit heeft deels te maken met de doorontwikkeling van de Euro VI motoren, die alsmaar zuiniger worden. Vanwege de bijbehorende brandstofbesparing, kan het zinvol zijn om nieuwe voertuigen in te zetten.

Bovendien mogen bakwagens met toelating vanaf 2019, en trekkers met toelating vanaf 2014, tot 2030 de zero-emissie-zones in stedelijk gebied in. Ondanks de huidige economische onzekerheden zijn er momenteel dus genoeg redenen om toch over te gaan tot de aanschaf van nieuwe trucks of te kiezen voor vervanging.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Zorg dat u niets mist. Neem nu een jaarabonnement op TTM.nl met 25% korting. Abonneer