Veel schone trucks in Tilburgse milieuzone • TTM.nl Ga naar hoofdinhoud

Veel schone trucks in Tilburgse milieuzone

Ruim 85 procent van de vrachtwagens die de Tilburgse milieuzone binnenrijden is ‘schoon.’ Dat is het resultaat van een controle die vorige week werd uitgevoerd. Het blijkt dat transporteurs de regels van de milieuzone steeds beter naleven.

staddistributieDe vrachtwagens die Tilburg bevoorraden zijn aanzienlijk schoner dan vorig jaar. Toen stond de teller nog op 77 procent. Het aantal oude vrachtwagens (Euro 0 en 1) is afgenomen van 6  naar 0,6 procent. Het aantal vrachtauto’s met een roetfilter (Euro 2 en 3) is flink gestegen van 23 naar 39 procent. Het aandeel schone vrachtauto’s met een Euro 4- of 5-motor is licht gestegen van 39 naar 43 procent.

Uit landelijke evaluaties van milieuzones blijkt dat het effect van milieuzones op de luchtkwaliteit met meer dan 50 procent kan toenemen, maar dan moeten de regels nog beter worden nageleefd. Vandaar dat de gemeente nog meer zal controleren in de komende periode. Marieke Moorman, wethouder Milieu van Tilburg: “Natuurlijk moet die laatste 15  procent ook nog over de streep maar ik ben met dit resultaat zeker niet ontevreden. Ik heb er alle vertrouwen in dat wij de honderd procent kunnen halen. Je ziet de tendens trouwens overal in Europa; het klimaat in het centrum is voor tal van stadsbesturen reden om daar vervuilend vrachtverkeer structureel te weren. In sommige landen gaan ze zelfs al een stap verder en worden ook oude dieselauto’s aan banden gelegd.” Dat is in Tilburg vooralsnog niet aan de orde, wel wordt het gebied binnenkort groter. Vanaf 1 januari 2010 wordt de milieuzone Tilburg namelijk uitgebreid tot aan de ringbanen.

De controles in Tilburg worden uitgevoerd aan de hand van het kenteken. De instelling van de milieuzone is een van de maatregelen uit het Luchtkwaliteitsplan Tilburg klaart de lucht. Door het uitvoeren van dit plan kan Tilburg voldoen aan de Europese luchtkwaliteitsnormen. Andere maatregelen uit het luchtkwaliteitsplan zijn de zeer schone bussen die sinds 1 januari 2008 in Tilburg rijden, het bevorderen van de doorstroming van het verkeer en het rijden op aardgas door de gemeente en Tilburgse bedrijven en instellingen.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Zorg dat u niets mist. Neem nu een jaarabonnement op TTM.nl met 25% korting. Abonneer