Ga naar hoofdinhoud

Volvo helpt mee aan efficiënter houttransport

In januari gaat in Zweden een project van start om het effect van houttransport op het milieu te verminderen. Volvo Trucks is met diverse andere partijen erbij betrokken om twee trekker-opleggers hetzelfde aantal bomen te laten vervoeren als voorheen drie combinaties.

Volvo Trucks houttransportDoor de bomen efficiënter te vervoeren worden het brandstofverbruik en de uitstoot van CO2 met ongeveer 20 procent verlaagd. Het project gaat drie jaar duren. 

De trucks die worden gebruikt in het project zijn Volvo’s FH16-660 die van de autoriteiten speciale ontheffing hebben om het 170 km lange traject tussen Överkalix en Munksund te berijden. De combinatie heeft namelijk een totaalgewicht van 60 ton, terwijl 40 ton is toegestaan.

De nieuwe combinatie heeft een modulair ontwerp, waardoor het mogelijk is om met bestaande componenten de oorspronkelijke combinatie vrij eenvoudig uit te breiden. De nieuwe combinatie is zes meter lang dan de huidige houttrucks van 24 meter. Ondanks het hogere totaalgewicht is de druk per as lager dan bij de oorspronkelijke combinatie.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Zorg dat u niets mist. Neem nu een jaarabonnement op TTM.nl met 25% korting. Abonneer