Foto's + VIDEO - Hoe rijdt de nieuwe Volvo FH met I-Save? • TTM.nl Ga naar hoofdinhoud

Foto’s + VIDEO – Hoe rijdt de nieuwe Volvo FH met I-Save?

Volvo Trucks heeft haar motoren geupdate naar Euro6d en neemt de gelegenheid te baat om een nieuwe range features op de FH te introduceren die samen vallen onder één noemer: I-Save. Om te zien wat I-Save precies inhoudt stapte TTM.nl op het vliegtuig naar Göteborg, thuishaven van Volvo. [INHOUD | INDEX TTMnl2019_4_40]

Het Landvetter-vliegveld van Göteborg is niet groot, maar het heeft altijd wel een verrassing. Niet voor de eerste keer zien we in de aankomsthal een levensgrote Volvo FH staan, dit keer compleet met I-Save. Een aardige geste van Volvo om ons meteen bij aankomst al het nieuws te laten zien, en een prima gelegenheid om de wereld te laten zien waar Volvo allemaal voor staat. We zien trouwens ook een nieuwe S80 en de fascinerende elektrische Polestar 2 staan. Volop innovatie daar in Göteborg!

I-See, I-Shift, I-Cruise. Volvo grossiert al langer in allerlei functies op haar trucks die met I- beginnen. I-Save is in dat opzicht een beetje misleidend, want het is niet één oplossing, maar een heel pakket aan oplossingen. Een pakket dat geënt is op een beperking van het dieselverbruik. Niet voor niets tooide Volvo het evenement in Göteborg met de banner ‘Our Fuel Journey’. Zeven procent minder brandstofverbruik zou er mogelijk zijn met I-Save. Maar voordat we de FH met I-Save gaan rijden, willen we eerst weten wat I-Save nu precies inhoudt.

Turbocompound
I-Save is een combinatie van motortechniek en een set brandstof besparende functies. Eerst maar eens kijken naar de nieuwe D13TC motor. Dat is in principe dezelfde motor als de 12,8 liter D13K, maar met turbocompound en nog meer aanpassingen. Tijdens de presentatie heeft Volvo van allebei de motoren een model neergezet en zelfs een leek kan het zien: aan die D13TC zit extra ‘stellage’ en dat is dus de turbocompound. Jaren geleden liet Volvo al weten te werken aan een motor met turbocompound onder de naam I-Torque. Die belofte werd nooit ingelost, tot nu toe. I-Save is wat betreft motorentechniek alles wat I-Torque al inhield.

Golfje
Maar hoe werkt het? De D13TC-motor heeft zuigers met een gepatenteerd, gegolfd binnenwerk die de verbranding verbeteren en de efficiency verhogen door warmte en energie naar het midden van de cilinders te leiden. Overtollige energie in de uitlaatgassen verdween eerder naar de uitlaat wordt vervolgens gebruikt om de motor aan te drijven via de Turbo Compound-unit. Dit is een duidelijk zichtbare extra turbine die in de uitlaatgasstroom is geplaatst. De extra energie levert 300 Nm extra koppel en alles bij elkaar zorgt het voor 4 procent minder brandstofverbruik. De D13TC is er met 460 en 500 pk en kan  we gaan er zo mee rijden, maar eerst kijken we naar de andere features van I-Save.

Mapbased
Die leveren namelijk de andere 3 procent op van de in totaal door Volvo beloofde zeven procent besparing. Als we nog even kijken naar de aandrijflijn, dan zien we dat er ook een nieuwe 12 ton achteras bij I-Save is gemonteerd. Deze heeft een mogelijke ratio van 2.31 en het olieniveau is wat lager, wat zorgt voor minder wrijving. Hij is bovendien 100 kilogram lichter dan zijn voorganger. Ook de I-Shift transmissie is verbeterd door enkele softwaretoepassingen Bij I-Save houdt die tevens de mogelijkheid van een dubbele koppeling in. I-See, Volvo’s slimme cruisecontrol is ook verder verbeterd en is nu mapbased. Er is een stuurbekrachtigingspomp met variabele opbrengst en ook is er I-Cruise met I-Roll, waarmee de snelheid wordt aangepast om het brandstofverbruik te verlagen. En sta je een keer stationair te draaien met de FH, dan wordt de motor automatisch uitgeschakeld.

D13K
Dan kunnen we eindelijk aan boord van een FH, maar wel eentje met de D13K-motor, van 500 pk. Het grote nieuws van Volvo’s I-Save is misschien wel die turbocompound, maar de D13K blijft ook gewoon leverbaar en is ook te voorzien van alle bovengenoemde features uit I-Save, die gewoon los te bestellen zijn als LH Fuel pakket. De D13K is een prima motor, ook voldoende aan Euro 6D en net als de turbocompoundmotor leverbaar als 460 en als 500 pk. Al rijdend met de FH D13K ontdekken we ook dat Dynamic Steering een update heeft gekregen. De mate van stuurbekrachtiging is nu in te stellen in diverse opties en er is zelfs een custom-optie. Die is, hoe handig, vast te leggen op de chauffeurskaart. Ook merken we dat de Volvo rijbaancorrectie heeft gekregen. Als we de rijstrook dreigen te verlaten, stuurt de Volvo zelf netjes terug. Dat betekent, in combinatie met ACC, Volvo nu Level 2 autonoom kan rijden.

Ietsje lager
De volgende FH die we rijden op de Zuid-Zweedse wegen heeft ook al een 500 pk motor, maar dan wel de D13TC. Dat betekent dat we in totaal 2800 Nm hebben, 300 Nm meer dus dan bij de D13K. Dat koppel is er al vanaf 900 toeren per minuut. Bij het wegrijden, en ook bij versnellen en heuvels onderweg, laat de motor zich aangenaam horen. Er zit een lichte grom in het motorgeluid en dat bewijst aan de chauffeur eigenlijk dat je met meer vermogen onderweg bent. Wij vonden het een prettige bevestiging dat we met de D13TC onderweg waren. De FH die we rijden heeft luchtvering rondom en daarom is het mogelijk het chassis (automatisch) lager af te stellen vanaf snelheden boven de 60 km/h. Scheelt weer luchtweerstand en dus brandstof.

De terugweg naar Göteborg leggen we af in een FH met de D13TC met 460 pk. Daarin horen we weer dat fijne motorgeluid en constateren we dat het qua motorkarakter wel lijkt of we onderweg zijn met een 16 liter motor. Dat is een compliment aan het adres van Volvo. Hamvraag is natuurlijk: wanneer moet ik nu kiezen voor I-Save en die turbocompound? Volvo zegt dat de effecten van I-Save pas goed naar voren komen bij langere afstanden en raadt I-Save aan bij jaarkilometrages boven de 120.000 km.

Wat kost dat?
Een meerprijs voor I-Save en de D13TC wil Volvo ter plekke niet afgeven, maar een telefoontje naar Volvo Trucks Nederland leert ons dat je anderhalf tot twee jaar nodig hebt om, afhankelijk van inzet en kilometrages natuurlijk, de meerinvestering van de D13TC terug te verdienen. De dealer kan ongetwijfeld een meer specifieke calculatie maken, maar dan heeft u nu alvast een indicatie.

Nog een indicatie horen we ter plekke van Volvo’s medewerkers, die het 320 km lange traject wat we met de Volvo’s aflegden al vele malen hebben gereden. Volgens hun (voorzichtige berekeningen) is op die 320 kilometer de D13TC (met turbocompound dus) 3 liter zuiniger dan de D13K motor. Dat schept dus verwachtingen voor de praktische inzet van de D13TC

De eerste Volvo’s FH met I-Save staan nu als demo bij de dealers in Nederland. We hopen snel de FH met I-Save aan de tand te voelen op onze internationale testroute en zelf te meten of de belofte van 7 procent brandstofbesparing in de praktijk te realiseren. Want de slogan die Volvo jaren geleden al hanteerde, is nog altijd actueel: elke druppel telt.

TEKST: ARJAN VELTHOVEN | FOTO’S: TTM.NL, VOLVO TRUCKS

#turbocompound
#fueljourney
#elkedruppel

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Zorg dat u niets mist. Neem nu een jaarabonnement op TTM.nl met 25% korting. Abonneer