Ga naar hoofdinhoud

Wat wordt de Truck-of-the-Year 2016?

Op de Franse vakbeurs Solutrans, die vanaf 17 november plaatsvindt in Lyon, wordt de International Truck of the Year award 2016 uitgereikt. Vorig jaar won de Renault Trucks T de verkiezing. Wie gaat dit jaar met de eer aan de haal?

Vorig jaar won de Renault Trucks T, de laatste ‘grote’ truck die met Euro 6 werd geïntroduceerd, met een behoorlijke voorsprong op nummer 2. Wie weet nog welke truck dat was? Het was de DAF CF.

DAF CF Silent Ford Otosan Cargo Construction Iveco Eurocargo Renault C + K Renault D Volvo FH Dual Clutch

Zes trucks staan op de kandidatenlijst voor de International Truck of the Year award 2016. Het zijn (in alfabetische volgorde): de DAF CF Silent, de Ford-Otosan Cargo Construction, de Iveco Eurocargo, Renault Trucks Range C & K, de Renault Trucks Range D en de Volvo FH Dual Clutch. Dat wordt dus een heel interessante strijd, te meer daar enkele van deze voertuigen al eens eerder (in een andere specificatie) op de kandidatenlijst stonden en toen hoge ogen gooiden. De Volvo FH won zelfs de verkiezing in 2013. De International Truck of the Year award (ITOY) wordt jaarlijks toegekend aan de truck die het afgelopen jaar is geïntroduceerd en die de grootste bijdrage heeft geleverd aan de efficiency van het wegtransport.

Solutrans is ook het podium voor de International Van of the Year award, de hoogste internationale prijs voor bestelauto’s. Vorig jaar waren er zoveel kandidaten dat er zelfs een preselectie moest worden gemaakt uit het aanbod, voor de 2016 award zijn er vier kandidaten. Drie daarvan komen uit de ‘panel van’ klasse: de Fiat Doblò Cargo, de Citroën Berlingo / Peugeot Partner en de Volkswagen Caddy. Nummer vier op de kandidatenlijst is trouwens ook een Volkswagen: de nieuwe Transporter T6. Alle kandidaten voldoen aan de Euro 6-uitlaatgasemissie-eisen en zijn tevens voorzien van tal van passieve en actieve veiligheidssystemen. “De 24 leden van de International Van of the Year jury, afkomstig uit Europa en Rusland, hebben elke kandidaat grondig getest en gaan binnenkort stemmen op hun favoriete kandidaat. De bekendmaking en presentatie van de International Van of the Year 2016 vindt plaats op de eerste dag van Solutrans in Lyon, op 17 november aanstaande”, aldus juryvoorzitter Jarlath Sweeney. De International Van of the Year Award (IVOTY) wordt jaarlijks toegekend aan de bestelauto die het afgelopen jaar is geïntroduceerd en het beste scoort op het gebied van efficiency bij dagelijks gebruik. Afgelopen jaar won de Iveco Daily de award.

Voor de derde keer wordt dit jaar de International Pick-Up award (IPU) uitgereikt. Kandidaten zijn de nieuwe Ford Ranger, de nieuwe Mitsubishi L200 en de nieuwe Nissan NP300 Navara. Om deze kandidaten goed te testen wordt voorafgaand aan de verkiezing een tweedaags testprogramma afgewerkt in Noorwegen. Daar worden de pick-ups met elkaar vergeleken, maar ook met een aantal concurrenten. De vorige twee winnaars waren de Volkswagen Amarok (2010) en de Ford Ranger (2012).

Namens Nederland zit Arjan Velthoven, hoofdredacteur van de vakbladen TTM.nl en Bestelauto, in de International Truck of the Year, de International Van of the Year en International Pick-Up wward jury’s. De verkiezing van de International Truck of the Year vindt plaats sinds 1977, die van International Van of the Year sinds 1992.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Zorg dat u niets mist. Neem nu een jaarabonnement op TTM.nl met 25% korting. Abonneer