Nederland kocht 145 elektrische trucks in 2022 • TTM.nl Ga naar hoofdinhoud

Nederland kocht 145 elektrische trucks in 2022

Het lijkt wel of er tegenwoordig alleen nog maar aandacht is voor elektrische trucks. Als je de vakmedia moet geloven wordt de ene na de andere nieuwe e-truck afgeleverd. De realiteit is anders: in 2022 werden 145 nieuwe batterij-elektrische trucks in ons land geleverd, 1,1 procent van het totaal. Dat meldt fabrikantenkoepel ACEA.

Je kunt het ook op een andere manier bekijken. Het aantal batterij-elektrische trucks dat in 2022 in ons nieuw werd geleverd was maar liefst 93,3 procent hoger dan in 2021, toen 75 batterij-elektrische trucks werden afgeleverd.

Daarmee doet Nederland het niet eens slecht in Europa. In heel Europa werden vorig jaar 1656 nieuwe e-trucks afgeleverd. Pakken we ook IJsland, Noorwegen, Zwitserland en het Verenigd Koninkrijk erbij, dan komen we op 3.008. Precies, buiten de EU gaat het veel harder met de elektrische truck. In het Verenigd Koninkrijk steeg de afzet van e-trucks met bijna 400 procent naar 809 stuks.

Mooie aantallen, maar nog altijd een druppel op de gloeiende plaat. Slechts 0,6 procent van de nieuw geleverde trucks in Europa is volledig elektrisch. 96,6 procent van de nieuwverkochte trucks in Europa loopt op diesel, 2,8 procent op alternatieve brandstoffen als LNG, 0,02 procent is een hybride en 0,1 procent loopt op benzine. Ook voor hybridetrucks lijkt Europa niet te porren: er werden er vorig jaar 47 nieuw afgeleverd, waarvan 12 in ons land.

Eén reactie op “Nederland kocht 145 elektrische trucks in 2022

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Zorg dat u niets mist. Neem nu een jaarabonnement op TTM.nl met 25% korting. Abonneer