Ga naar hoofdinhoud

TVM inspireert vervoerders op ZE-event

Transportverzekeraar TVM kan veel meer dan verzekeren alleen. Het wil vervoerders, voornamelijk haar leden, ook begeleiden en inspireren op weg naar zero-emissie vervoer. Dat deed het tijdens een dagvullend evenement in Lelystad. TTM.nl keek en leerde mee.

Het Zero-Emissie evenement werd geopend door Thomas van Noort, manager Business Development bij TVM en zijn collega Fred Treur, COO bij TVM. “De transportsector is bezig met de transitie naar emissievrij vervoer. Dat raakt ons ook. Waarom? Het levert nieuwe risico’s op, in allerlei aspecten, dus dan is het voor ons zeker relevant en interessant. En als het onze leden bezig houdt, dan houdt het ons ook bezig”, legde Treur kort de essentie van het evenement uit. “We willen nieuwe kennis opdoen vandaag”, concludeerde Van Noort.

Netverzwaring

Kennis opdoen, die gelegenheid was er volop bij het ZE-evenement. Praten met vervoerders onderling en met experts. TTM.nl liep mee met drie van de vier beschikbare workshops. Een daarvan, georganiseerd door Mobilyze en gepresenteerd door Robert Gunsing en Ivo Kleijntjes. Met simpele rekenmethodes lieten zij de vervoerders zien welke netaansluiting ze nodig hadden bij een beoogde inzet van elektrische trucks. Interessant gegeven: weten hoe lang je truck stilstaat per dag, want dan weet je ook hoe lang hij aan de laadpaal kan. Met praktische tips gaf Mobilyze handvatten om de eerste stappen naar emissievrij vervoer te zetten. Zo kwamen we te weten dat een netverzwaring de makkelijkste weg is om aan stroom te komen, maar dat netcongestie lelijk in de weg ligt. Zelf stroom opwekken dan. Maar wat kost dat eigenlijk, een dak vol zonnepanelen, en wat levert het op? Een niet vaak genoemde optie is de mogelijke opbrengst van handel in Hernieuwbare Brandstofeenheden (HBE).

Transportvermogen?

Netcongestie is iets waar veel vervoerders tegenaan lopen. Met een Energie Routekaart kun je de impact van je toekomstplannen bepalen op het elektrisch vermogen dat je nodig hebt, doceerden Bob van Bijnen, Sybren Couwberg en Joost Akkermans van eKwadraat. Maar ja, wat is eigenlijk het transportvermogen van de aanwezigen? Het transportvermogen is het gecontracteerde vermogen wat je elk moment van het net mag afhalen. Weinig aanwezigen in de zaal wisten het. Toch goed om te weten zegt eKwadraat, want energie moeten we kunnen controleren en reguleren. Zeker als je straks dagelijks wilt werken met elektrische trucks. De heren wijzen erop dat het verhogen van het transportvermogen belangrijk is. Als je namelijk te vaak het transportvermogen overschrijdt, kun je zelfs van de stroom worden afgesloten! Daarom is het van groot belang direct contact op te nemen met je beheerder en zo snel mogelijk extra vermogen aan te vragen. Ook belangrijk: vooruit plannen. Waar wil je over tien jaar staan met je elektrische trucks en welk vermogen  heb je dan nodig? Vraag dat vermogen dan ook aan, adviseert eKwadraat. Maar al tijdens de workshop melden zich vervoerders die geen zwaardere aansluiting krijgen van hun netbeheerder. Dan is er altijd nog de oplossing van samenwerking, door bijvoorbeeld een collectief laadplein of lokaal energie uitwisselen door een energy hub.

Beetje spelen

In de workshop ‘Bouw uw eigen laadplein’ doen vervoerders onder leiding van Johnny Nijenhuis precies dat: een veilig laadplein bouwen, met het TVM Laadplein Spel. Daarin moet een bedrijfsterrein met trucks op diesel worden in diverse fases worden omgebouwd naar een emissievrij bedrijfsterrein, inclusief e-trucks, laadpalen, transformatorhuis en energie-opslag. Een beste klus nog, maar door samenwerkende vervoerders kan veel bereikt worden, zo bleek ook hier weer.

Tijdens een plenaire sessie kwamen pioniers Wim Roks (van Simon Loos) en Mathijs Vrijbloed (voorheen Vrijbloed Transport, nu zelfstandig consulent) aan het woord. Zij wezen vervoerders erop dat het nu toch echt wel tijd was om aan de slag te gaan met elektrisch vervoer. Daarbij zijn tegenslagen zijn te verwachten. “Er zijn heel veel hobbels, maar de ergste hebben de echte pioniers al voor u genomen”, aldus de gevatte Vrijbloed. Wim Roks kon putten uit meer dan een decennium aan ervaring met elektrische trucks. “Over obstakels kan ik veel vertellen ja. Belangrijker vind ik het vervoerders ervan te doordringen dat ze hun werkwijze mogelijk moeten aan passen. Zo moet de laadplanning voortaan leidend zijn, niet de ritplanning. Die moeten dus op elkaar worden afgestemd.”

Rijden maar

Het evenement was in twee delen opgedeeld en na een energierijke lunch konden de aanwezigen op het demonstratieplein rijden met een keur van emissievrije voertuigen, variërend van Picnic bezorgvoertuigen en elektrische bestelauto’s tot zware vrachtwagens van Renault en Volvo. Tegelijk stonden er experts van Kenter, met laadpalen van ABB, een batterijbox en een voorbeeld van een verzwaarde aansluiting. De dag werd besloten met een borrel en, hoe kan het ook anders op een evenement als dit, de gelegenheid tot netwerken!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Zorg dat u niets mist. Neem nu een jaarabonnement op TTM.nl met 25% korting. Abonneer