Belgisch leger bestelt 900 DAF vrachtwagens • TTM.nl Ga naar hoofdinhoud

Belgisch leger bestelt 900 DAF vrachtwagens

De Belgische Defensie heeft voor een bedrag van circa 260 miljoen euro een order van 900 vrachtwagens geplaatst bij DAF Trucks. Dat meldt omroep VRT.

Het wagenpark van het Belgische leger is zo’n 1200 voertuigen groot en ernstig aan vervanging toe. Sommige voertuigen zouden al 30 jaar oud zijn.

De order zou 636 lichte vrachtwagens betreffen, met 4×4 aandrijving. De rest is zware vrachtwagens Zo’n 350 van de 900 trucks zullen worden bepantserd.

DAF Trucks heeft in het Belgische Westerlo een vestiging waar assen en cabines worden gemaakt. Toen het Nederlandse leger enkele jaren geleden het wagenpark vernieuwde, koos het niet voor DAF maar voor Scania.

Tot op heden bestaat het wagenpark van de Belgische Defensie uit voertuigen van Volvo en Unimog.

De Belgische krant de Standaard meldt overigens dat er wat ophef is ontstaan rond de keuze voor DAF. Een van de concurrenten van DAF heeft een klacht ingediend bij de Raad van State omdat deze fabrikant niet akkoord gaat met de uitkomst van de openbare aanbesteding. Deze fabrikant meent sneller te kunnen leveren dan DAF.

Bron: VRT
Foto’s: Facebook Defensie België

6 reacties op “Belgisch leger bestelt 900 DAF vrachtwagens

 • Top !! Dat het Nederlandse leger niet koos voor DAF klopt niet helemaal . Het Nederlandse leger had zo als gewoonlijk zo veel aanvullende eisen dat een groot aantal fabrikanten zich hebben terug getrokken , en Scania nagenoeg als enige leverancier overbleef .

  1. Stickie

   Daf had geen 8×8 in het programma daarom deden ze niet mee bij de aanbesteding.

   1. hj

    Die 8×8 hadden ze wel degelijk bij de voorlaatste aanbesteding ( evenals Ginaf , Mercedes en MAN ) .Nu bij de laatste vervolg order ( scania next gen.)afgelopen jaar , is er geen openbare aanbesteding geweest

    1. Stickie

     Ik ben niet zo op de hoogte maar volgens mij heeft DAF af fabriek helemaal geen 8×8 voertuigen in het programma,
     Dat werd in het verleden door Ginaf gedaan.
     Maar dat gaat natuurlijk niks worden 2800 trucks laten ombouwen door Ginaf dan zijn ze over 100 jaar nog niet klaar.

     Mercedes Man hadden soortgelijk voertuig als Scania maar omdat de Scanias in Zwolle gebouwd worden is voor Scania Gekozen.

     1. H.J.

      Klopt DAF heeft dat niet af fabriek voor ceviel gebruik , maar nog wel de homologatie , en voor een grote Defensie order konden ze gewoon opschalen zonder van GINAF afhankelijk te zijn . Wel zou er eventueel samenwerking en spreiding productie zijn . Dit speelde al voordat de Chinezen bij GINAF binnen stapten uiteraard .

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Zorg dat u niets mist. Neem nu een jaarabonnement op TTM.nl met 25% korting. Abonneer