Marine duikt beter met nieuwe Iveco’s • TTM.nl Ga naar hoofdinhoud

Marine duikt beter met nieuwe Iveco’s

Duikers van de marine trainen voortaan onafhankelijk en onder betere omstandigheden. Door vier nieuwe ondersteuningsvoertuigen hebben de duikers voortaan aan de waterkant alle benodigde uitrusting, en meer zuurstof en stroom. Daardoor kunnen zij langere tijd op dezelfde plek oefenen.

Materieellogistiek Commando Land schafte de nieuwe voertuigen aan als 2 sets van 2 vrachtwagens. Elk paar duiktrucks is compleet uitgerust voor het vervoeren van de uitrustingen, het (bij)vullen van persluchtflessen en het opbergen en drogen van duikpakken.

De duiktrucks zijn ook voorzien van een ingebouwde opblaasbare zijtent die je vanaf beide voertuigen aan elkaar kan ritsen. In die tent kunnen de duikers bij slecht weer nog steeds hun duikuitrusting comfortabel aan- en uittrekken.

Beide sets voertuigen zijn hetzelfde op één klein verschil na. De leverancier Dutch Military Vehicles (DMV) bouwde twee voertuigen met het oog op gebruik in Nederland en twee voertuigen die ook functioneren met minder schone diesel die soms wordt gebruikt buiten West-Europa.

De duiktrucks hebben een eigen energievoorziening waardoor de marine ze onafhankelijk zonder stroomvoorziening kan inzetten. Voor de komst van de nieuwe duiktrucks hadden de duikers voertuigen die ze alleen naar de waterkant vervoerden. Ter plaatse waren zij dan afhankelijk van tenten met een beperkte voorraad. Opleiden en oefenen kon toen alleen zolang de voorraad zuurstof meeging. Lucht op betekende einde oefening. Met de nieuwe duiktrucks is dit niet langer een probleem.

Het bleek nog een hele uitdaging voor DMV om alle ondersteuningsmiddelen een plek te geven in het voertuig. En om die te koppelen tot een geheel dat het ook doet aan een wal zonder stroomvoorziening. Uiteindelijk is dit gelukt en is Defensie 2 mobiele en zelfstandige duikstations rijker.

De duikers van de marine kregen een meerdaagse training om te leren hoe ze alles moeten bedienen en hoe ze gevaarlijke stoffen zoals zuurstof veilig vervoeren. De duiktrucks zijn sinds oktober 2021 in gebruik.

Eén reactie op “Marine duikt beter met nieuwe Iveco’s

  • nab

    Hoeveel merken hebben wij tegenwoordig al niet rijden bij ons leger.
    Ik tel zomaar, Scania,Daf,Volvo,Mercedes,Iveco,Tatra, hebben de Russen ook zoveel merken, ik denk het niet.Wel handig in oorlogstijd voor de monteurs en hoeveel km. per jaar gaan deze Iveco s per jaar rijden.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Zorg dat u niets mist. Neem nu een jaarabonnement op TTM.nl met 25% korting. Abonneer