Richter wil wagenpark compleet vervangen door Nikola’s Tre FCEV • TTM.nl Ga naar hoofdinhoud

Richter wil wagenpark compleet vervangen door Nikola’s Tre FCEV

De Duitse logistiek dienstverlener Richter Group, met de hoofdvestiging in Wesel, gaat vanaf 2024 rijden met in totaal 20 Nikola Tre waterstoftrucks. Onderdeel van de overeenkomst is ook dat in samenwerking met E.ON de benodigde waterstof aan Richter wordt geleverd.

Richter Group is aanbieder van individuele logistieke diensten bestaande uit hub- en directe transportoplossingen voor koeriers-, expres- en pakketklanten. Het bedrijf is gevestigd in Duitsland en bezit momenteel een vloot van meer dan 160 dieselaangedreven vrachtwagens met laad- en lospunten in Nederland, België, Frankrijk en het Verenigd Koninkrijk.

Nikola en E.ON willen Richter Group helpen zijn wagenpark emissievrij te maken door de levering van elektrische waterstoftrucks, de benodigde groene waterstof en de tankinfrastructuur.

De eerste bestelling van 20 waterstofelektrische trucks van Nikola Tre zal naar verwachting in 2024 aan de Richter Group worden geleverd. Richter Group is van plan om in de komende vier tot vijf jaar haar volledige vloot om te schakelen naar Nikola Tre waterstofelektrische trucks. Richter Group is ook van plan samen te werken met hun logistieke partners om vloten over te schakelen op Nikola’s emissievrije voertuigen, wat neerkomt op nog eens 750 waterstof-elektrische trucks binnen datzelfde tijdsbestek.

De waterstof-elektrische trucks van Nikola Tre in de Europese 6×2-variant zullen worden geproduceerd door de joint venture tussen Nikola en Iveco Group in hun fabriek in Ulm, Duitsland. Richter Group en haar partners kunnen sommige of alle waterstof-elektrische voertuigen van Nikola Tre aanschaffen via GATE – Green & Advanced Transport Ecosystem, het all-inclusive verhuurmodel voor elektrische vrachtwagens van Iveco. Iveco zal de essentiële onderhouds- en servicefuncties leveren.

E.ON zal Richter Group voorzien van groene waterstof en de tankinfrastructuur ontwikkelen om te voldoen aan de behoeften van de op de markt gebrachte elektrische waterstofvoertuigen. De eerste tankinstallatie in het kader van dit project zal zich bevinden op het terrein van de Richter Group in Wesel, Duitsland. Zowel de waterstoftoevoer als de logistiek zullen worden verzorgd door de joint venture van Nikola en E.ON zodra deze officieel is opgericht.

Michael Lohscheller, President en CEO van Nikola Corporation, zei: “De verbintenis van Richter Group is nog een voorbeeld van hoe Nikola en E.ON een essentiële rol spelen om Duitsland te helpen het doel te bereiken om de transportsector koolstofvrij te maken. De implementatie van de eerste bestelling van 20 zware nul-emissie trucks ter vervanging van bestaande dieseltrucks, staat gelijk aan het vermijden van de jaarlijkse CO2-uitstoot van ongeveer 600 personenauto’s.”

Sylvio Richter, oprichter en CEO van de Richter Group: “We zijn van plan om de Nikola waterstof-elektrische trucks en andere diensten van Nikola en E.ON bij veel van onze partners te introduceren om de decarbonisatie-inspanningen in de Europese zware transportsector verder te bevorderen en te laten groeien. Deze intentieverklaring is nog maar het begin. Via onze technologische dochteronderneming Sundronix GmbH zal de Richter Group met Nikola en E.ON samenwerken aan technologische oplossingen voor het ontwerp en de bouw van een 700-bar tankinfrastructuur, de logistiek van het waterstoftransport en de waterstoftoevoer.”

Met een bereik tot 800 km zal de Nikola Tre waterstofelektrische truck naar verwachting een van de langste reikwijdtes hebben van alle commercieel beschikbare klasse 8 trucks met nulemissie en tegelijkertijd gewicht besparen in vergelijking met batterij-elektrische klasse 8 trucks met een vergelijkbaar bereik. De Tre waterstof elektrische truck is zeer geschikt voor een verscheidenheid aan toepassingen, variërend van transport en intermodaal vervoer tot metro-regionale vrachtwagens en minder dan vrachtwagens tot bepaalde gespecialiseerde transporttoepassingen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Zorg dat u niets mist. Neem nu een jaarabonnement op TTM.nl met 25% korting. Abonneer