Sennder en Cabor rijden elektrisch tussen Rotterdam en Antwerpen • TTM.nl Ga naar hoofdinhoud

Sennder en Cabor rijden elektrisch tussen Rotterdam en Antwerpen

Digitaal transporteur Sennder en Cabot Corporation, actief in specialty chemicaliën en hoogwaardige materialen, vervoerden een van Europa’s eerste emissievrije grensoverschrijdende ladingen. In een proefproject voor elektrisch vrachtvervoer vervoerde Sennder 17+ ton aan goederen voor Cabot van het Rotterdams havengebied naar Antwerpen, België en keerde vervolgens terug naar de basis – een rondrit van meer dan 300 km.

Het proefproject werd uitgevoerd om de lange termijn capaciteiten van elektrische vrachtwagens van meer dan 40 ton te testen. Transportbedrijven Breytner en HN Post leverden de elektrische truck, met een maximaal bruto totaalgewicht van 50 ton en een bereik van 150 km. De truck is volledig elektrisch, waarbij één keer werd opgeladen op weg naar de bestemming en een tweede keer bij terugkeer naar de basis. Elk laadmoment duurde ongeveer een uur en twintig minuten en vond plaats in Nederland, een land met een van de dichtste laadnetwerken ter wereld. Het proefproject toont aan dat een elektrische vrachtwagen van meer dan 40 ton meer dan 300 km kan afleggen terwijl hij uitsluitend wordt opgeladen door bestaande snelweginfrastructuur.

Als digitale expediteur verbindt Sennder commerciële verladers, zoals Cabot, met vervoerders zoals Breytner. Nu verladers zoals Cabot steeds meer streven naar  transportoplossingen met verlaagde CO2 uitstoot, bereikt de industrie een keerpunt. Bovendien, nu verladers en regeringen zich ertoe verbinden om tegen 2040 of 2050 CO2-neutraliteit te bereiken met aanzienlijke emissiereducties per 2030, heeft de industrie opties nodig voor duurzaam transport. Sennder investeert in het aanbieden van elektrische voertuigen en geavanceerde brandstoffen met verlaagde CO2 uitstoot en route-optimalisatie-oplossingen aan haar klanten, waardoor verladers hun transport effectief kunnen decarboniseren.

Cabot kondigde onlangs zijn ambitie aan om per 2050 wereldwijd CO2-neutraliteit te bereiken. Ter ondersteuning van de overgang naar een koolstofarme economie werkt het bedrijf samen met leveranciers die CO2-compensaties en duurzame oplossingen bieden die de impact op het milieu minimaliseren. Sennder en Cabot gaan in gesprek over hoe de twee partijen kunnen samenwerken om het gebruik van koolstofarme en koolstofvrije Europese transporten te vergroten.

Graham Major-Ex, Head of Green Business bij Sennder, stelt: “Het leveren van ons eerste emissievrije zware elektrische transport is een prestatie waar onze teams trots op kunnen zijn. Sennder is vastbesloten om verladers de beste koolstofarme transport opties in de industrie te bieden; zowel geavanceerde brandstoffen als emissievrije elektrische voertuigen zullen hierin een sleutelrol spelen. Als expediteur is het essentieel dat we samenwerken met partners als Cabot en Breytner, met wie we samen kunnen bouwen aan een groene toekomst. Sommigen betwijfelden of volledig beladen vrachtwagens van meer dan 40 ton snelwegafstanden zouden kunnen afleggen op alleen elektriciteit – we hebben bewezen dat dit niet alleen mogelijk is, maar ook op dit moment al te verwezenlijken.”

François Zehr, Global Logistics Director bij Cabot, zegt: “Terwijl we vooruitgang boeken in onze voortdurende inzet om onze duurzaamheidsreis voort te zetten, zien we een groot potentieel om onze netto nul-ambities te helpen verwezenlijken door onze transportvloot te transformeren naar elektrische en andere koolstofarme voertuigen. Samenwerken met onze leveranciers zal belangrijk zijn om de totale impact van onze waardeketen. We zijn trots om samen te werken met Sennder en Breytner aan deze proef met elektrische vrachtwagens, terwijl we vooruitgang boeken in de richting van meer koolstofarm en koolstofvrij transport en een duurzamere toekomst mogelijk maken.”

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Zorg dat u niets mist. Neem nu een jaarabonnement op TTM.nl met 25% korting. Abonneer