VIDEO - Aberdeen krijgt Hyzon Econic als waterstofvuilniswagen • TTM.nl Ga naar hoofdinhoud

VIDEO – Aberdeen krijgt Hyzon Econic als waterstofvuilniswagen

In het Schotse Aberdeen is afgelopen woensdag de eerste waterstofaangedreven vuilnisauto van het Verenigd Koninkrijk in gebruik genomen. Het gaat om een door GeesinkNorba en Hyzon omgebouwde Mercedes-Benz Econic.

Terwijl de meeste  vuilniswagens worden aangedreven door diesel of benzine, zal de nieuwe vuilniswagen groene waterstof gebruiken uit de bestaande tankinfrastructuur in Aberdeen.

De vrachtwagen zal begin maart beginnen met het ophalen van afval in de stad en zal de eerste op waterstof rijdende vuilniswagen zijn die in het Verenigd Koninkrijk operationeel wordt. In eerste instantie zal hij vuilnisbakken ophalen in Garthdee, Kincorth, Bridge of Don, Newhills, Woodside/Hilton, Mastrick, Milltimber en Rubislaw, alvorens over te schakelen op gemengde recycling- en bulkcontainers op andere routes.

Deze ritten zullen niet alleen resulteren in een geschatte emissiereductie van meer dan 25 kg CO2e/liter per jaar, gebaseerd op een dieselvrachtwagen op vergelijkbare routes, maar zullen ook gegevens verzamelen die verdere uitrol van afvalvrachtwagens op waterstof in de toekomst mogelijk zullen maken.

Raadslid Jenny Laing, Leader van de gemeenteraad van Aberdeen, zei: “Het mogelijk maken van echt ‘groen’ vervoer is een belangrijk resultaat van ons plan om de Net Zero Vision van Aberdeen te verwezenlijken en van onze eigen plannen om ons wagenpark te vervangen door voertuigen die op alternatieve brandstoffen rijden. De toevoeging van een vuilniswagen die uitsluitend op waterstof rijdt, is een belangrijke stap voorwaarts en bouwt voort op de emissievrije bussen en andere voertuigen uit de publieke sector die al in de stad rijden.”

Aberdeen City Council stedelijke groei en middelen convener Councillor Ryan Houghton zei: “Ons werk is baanbrekend geweest en de inwoners van Aberdeen kunnen er trots op zijn dat onze stad een katalysator blijkt te zijn voor het demonstreren van hoe de vloot van de publieke sector koolstofvrij kan worden gemaakt, en een voorbeeld is voor andere regio’s in het Verenigd Koninkrijk en daarbuiten. De lancering van de nieuwe vuilniswagen komt vlak na de nieuwe joint venture met bp om de Aberdeen Hydrogen Hub te realiseren, en al deze projecten versterken onze positie als een pionierende, klimaatpositieve stad en een belangrijke stap voorwaarts in onze waterstofreis.”

De waterstof-brandstofcel-vuilniswagen is een van de zeven exemplaren die zullen worden ingezet op zeven proeflocaties in Noordwest-Europa, waaronder Nederland, Frankrijk, België en Duitsland. Elke truck zal worden getest in een reeks omgevingen, van landelijke gebieden tot stadscentra, om aan te tonen dat waterstofvuilniswagens een effectieve oplossing bieden om de emissies van het wegtransport te verminderen.

De komst van de vuilniswagen volgt op een reeks belangrijke aankondigingen van de gemeenteraad van Aberdeen over waterstof in de afgelopen maanden, waaronder de ingebruikname van ’s werelds eerste dubbeldekkerbussen op waterstof, nieuwe financiering voor waterstofprojecten en onlangs de aanstelling van het internationale energiebedrijf bp als strategische commerciële partner voor de ontwikkeling van de transformatieve Aberdeen Hydrogen Hub.

De vuilniswagen wordt medegefinancierd door het Interreg-programma voor Noordwest-Europa in het kader van het HECTOR-project – voertuigen voor de inzameling van afval op waterstof in Noordwest-Europa. De gemeenteraad van Aberdeen, die als hoofdpartner van het project is geselecteerd, zal deze vuilniswagen toevoegen aan zijn groeiende vloot van 85 commerciële voertuigen op waterstof, waaronder bussen op waterstof en voertuigen voor de openbare sector.

Elke Europese locatie zal ernaar streven de vrachtwagens na afloop van het project in juni 2023 in gebruik te houden en, naarmate de voertuigen hun deugdelijkheid hebben bewezen, geleidelijk vrachtwagens op conventionele brandstoffen te vervangen.

Het chassis is gefabriceerd door Hyzon Motors. De vuilniswagen wordt geproduceerd en geleverd aan Aberdeen City Council via Geesinknorba, een van Europa’s grootste leveranciers van innovatieve vuilniswagens en perscontainers. Craig Knight, mede-oprichter en CEO van Hyzon Motors zei: “Aberdeen loopt voorop in de overgang van het Verenigd Koninkrijk naar schoon vervoer en Hyzon Motors is er trots op dat het vandaag nul-emissie oplossingen kan leveren om deze ambities waar te maken. Door de eerste Britse vuilniswagen op waterstof te leveren, toont Hyzon zijn intentie en bereidheid om de regio te voorzien van brandstofcel-elektrische voertuigen ter bevordering van onze unieke missie om het wereldwijde vrachtvervoer koolstofvrij te maken.”

Dave Hughes, Managing Director van Geesinknorba Limited, voegde hieraan toe: “Geesinknorba Limited is verheugd om Aberdeen City Council te voorzien van haar eerste vuilniswagen op waterstof.

“Geesinknorba is een vooruitstrevende fabrikant die voorop loopt bij het aanbieden van emissievrije en koolstofneutrale inzameloplossingen en die, net als Aberdeen City Council, gepassioneerd is over het verminderen van de impact van inzamelapparatuur en het beschermen van het milieu dat wij allen delen. Het is onze missie om duurzaamheid te stimuleren. We hebben nauw samengewerkt met Hyzon, de wereldberoemde specialisten op het gebied van waterstofreactoren, om het chassis te leveren waarop we onze Li-On Power Pro-technologie hebben gemonteerd. Dit zorgt ervoor dat er tijdens het dagelijkse gebruik geen koolstofemissies zijn, wat goed is voor het milieu en de inwoners van Aberdeen City.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Zorg dat u niets mist. Neem nu een jaarabonnement op TTM.nl met 25% korting. Abonneer