Ga naar hoofdinhoud

VIDEO – Breytner en HN Post rijden emissievrij voor Innocent

Innocent, producent van gezonde drankjes, opent voor het eerst sinds haar ontstaan in 1999 een eigen fabriek; de Blender. Dat doet het bedrijf met een sterke duurzaamheidsmissie op de Food Hub in de Rotterdamse haven. Alle logistiek in en rondom de blender moet zero-emissie worden; een belangrijk onderdeel van de logistieke keten is de aanvoer van het sinaasappelsap, dat voortaan vanuit de haven wordt vervoerd met elektrische 50-tons vrachtwagens. Mede daardoor wordt de blender een van de eerste volledig CO2 neutrale drankjesfabrieken ter wereld. Voor de levering van de elektrische 50-tons vrachtwagens is innocent een samenwerking aangegaan met Zero Emission Transportbedrijf BREYTNER en joint venture partner HN Post & Zonen.

Innocent is het eerste bedrijf dat een volledige vloot elektrische 50-tons vrachtwagens inzet. De smoothie- en sapjesproducent wil in 2025 volledig CO2 neutraal zijn en daarom was het belangrijk om waar mogelijk de logistiek en transport ook CO2 neutraal te organiseren. “Met onze logistieke partners hebben we gezocht naar een optimale mix tussen batterijpakket, snelladen tijdens het lossen van de sinaasappelsap en nuttig laadvermogen. Deze ontwikkeling is voor ons een belangrijke stap in het verduurzamen van onze totale supply chain”, aldus Andy Joynson, Site Director. Het vervoer vindt plaats met omgebouwde DAF CF’s van Emoss uit Oosterhout. De lichtgewicht tankertrailers zijn gebouwd door Magyar (Fr) en de snelladers zijn geleverd door Eco-tap. innocent voert deze logistieke en duurzame ontwikkeling uit binnen de kaders van het project ‘Empowering Zero Emission Supply Chains’ dat mede gefinancierd wordt vanuit de subsidie Demonstratie klimaattechnologieën en -innovaties 3 in transport. Het is de allereerste vloot zware trucks die zich elektrisch verplaatsen. Samen met Breytner en HN Post & Zonen worden de bevindingen actief gedeeld met de markt.

De centrale ligging van de Blender op de Food Hub in de Rotterdamse haven zorgt er bovendien voor dat de afstanden voor aanlevering van grondstoffen en distributie van de smoothies en sapjes veel minder groot zijn. Dat verkort de supply chain met 20 procent. Het sinaasappelsap is vooralsnog de eerste belangrijke stroom die vervoerd wordt met de elektrische 50-tons vrachtwagens.

De Blender van Innocent is een fabriek waarbij vanaf de tekentafel tot en met de operatie is nagedacht over duurzaamheid. Door de combinatie van de nieuwste technieken en de holistische benadering is de Blender daadwerkelijk een fabriek die beter is voor mens, planeet en bedrijf. Naast een duurzame aanpak op logistiek vlak, is ook de duurzaamheid van de fabriek zelf onder de loep genomen. De warmte uit de fabriek wordt bijvoorbeeld hergebruikt. Voor de energie die daarnaast nog nodig is, maakt innocent nu nog gebruik van groene energie van een externe leverancier. In de toekomst moet dit worden gewonnen uit windmolens en zonnepanelen in eigen beheer. De Blender niet alleen CO2 neutraal, maar ook duurzaam doordat er significant minder water wordt verbruikt en afval wordt geproduceerd. Als onderdeel van de samenwerking tussen de 500 B Corps die dezelfde duurzame ambitie hebben, is in 2019 toegezegd om in 2030 volledig CO2 neutraal te zijn. Dat is 20 jaar eerder dan afgesproken in het Klimaatakkoord van Parijs. Innocent heeft zelf echter de ambitie om in 2025 al CO2 neutraal te opereren door middel van compensatieprojecten. Daarin zal het bedrijf de komende tijd verder investeren, net als in duurzaam beheer & gebruik van de natuur.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Zorg dat u niets mist. Neem nu een jaarabonnement op TTM.nl met 25% korting. Abonneer