De Duitse stad Hamburg is het toneel van de eerste grote test met autonome vrachtwagens in Europa. De truckfabrikanten Volvo, Einride, DAF Trucks en transportbedrijven DFDS, Moller Maersk en Gruber Logistics zijn bij het project betrokken. Maar ook in Nederland kunnen we in het MODI-project autonome vrachtwagens zien rijden.
Binnen het kader van een ernstig chauffeurstekort en toenemende goederenstromen wint het concept van autonoom rijden aan kracht. De Europese Commissie heeft zich ten doel gesteld het onderzoek op het gebied van autonoom wegtransport te bevorderen en de desbetreffende proefprojecten op operationeel gebied financieel te ondersteunen. Een daarvan is het MODI-project, waarin een consortium van 29 partners de toepassing van oplossingen voor autonoom wegvervoer test. Met een subsidie van 23 miljoen euro wordt het project voor meer dan 80 procent gefinancierd door de EU. De middelen worden verstrekt door het kaderprogramma Horizon Europe, Europa’s grootste financieringsprogramma voor onderzoek.
Vier jaar testen
De proeftuin in Hamburg is het decor voor de eerste toepassing van een intelligente vrachtwagen in een stedelijke omgeving. Het onderzoeksprogramma en de tests zullen vier jaar duren. Tegen die tijd moet de technische infrastructuur voor de communicatie tussen de voertuigen onderling en de communicatie tussen de weginfrastructuur en het voertuig gereed zijn.
De hoofdpartner van het consortium dat het project leidt is ITS Norway – een staatsbedrijf dat betrokken is bij de digitalisering van de Noorse vervoersnetwerken. Naast onderzoeksinstellingen en universiteiten steunen ook particuliere bedrijven het project. Dit zijn DAF Trucks, DFDS, Einride, Gruber Logistics, Moller Maersk en Volvo Trucks.
Binnen het MODI-project zullen gedurende vier jaar oplossingen en mogelijkheden van het hoogste automatiseringsniveau worden getest zonder dat een bestuurder tijdens het rijden in het voertuig zit. Verdere tests zullen worden uitgevoerd op de snelwegcorridor van Rotterdam naar Moss in Noorwegen, waarbij vier landsgrenzen worden overschreden en terminaloperaties in vier verschillende Noord-Europese havens worden ondersteund.

Verbetering van vervoersketen
Verwacht wordt dat geautomatiseerd wegtransport een belangrijke bijdrage zal leveren aan de verbetering van de Europese supply chain. Het primaire doel is het tekort aan chauffeurs en de schaarse vervoerscapaciteit in Europa tegen te gaan. Het doel is niet om het vervoer volledig te automatiseren, maar om het werk van de chauffeurs te vereenvoudigen en zich te concentreren op de taken waarbij de toegevoegde waarde van de geleverde vervoersdienst het grootst is.
We kunnen nog geen trein autonoom laten rijden, maar vrachtwagens natuurlijk wel.
@ Jaap we kunnen de treinen met een machinist nog niet eens fatsoenlijk laten rijden.
Gewoon 2 smalspoor rails naast elkaar leggen. 2 baans dus. Dan met een bovenleiding autonome korte treintjes laten rijden.
Geen chauffeur nodig. Geen accu’s. Laag energieverbruik want rails heeft veel minder rolweerstand.