Ga naar hoofdinhoud

Brexolution nieuwe online douanetool

Gaston Schul lanceert een nieuwe online uitvoeraangifte portal met de naam Brexolution voor de transportsector. De portal biedt het hoofd aan de verwachte toename van het aantal aangiften bij export na een harde Brexit. Op dat moment moeten logistieke bedrijven vanaf dag één al douaneaangifte doen van alle goederen die van en naar het Verenigd Koninkrijk worden vervoerd.

Nog altijd is er veel onzekerheid rondom Brexit. In dat licht heeft douanedienstverlener Gaston Schul de aangifteportal Brexolution gelanceerd. In deze portal kunnen verladers, transporteurs en logistieke dienstverleners zelf eenvoudig uitvoeraangiften doen voor zendingen met het VK als bestemming. In het handige dashboard in de portal krijgen zij 24/7 inzicht in de statussen van alle aangiften. Brexolution is een douaneoplossing voor de logistieke sector. De uitvoeraangifte portal is in het bijzonder geschikt voor bedrijven die meerdere keren per maand zendingen naar het VK sturen. Het gaat om goederen die de EU verlaten vanuit Nederland, België of Duitsland.

Marc van Gent, Director Information & Innovation bij Gaston Schul, legt uit dat de portal is voorzien van een kennissysteem. “Alle douanekennis die nodig is voor een exportaangifte zit daarin verwerkt”, zegt Van Gent. “Daardoor hoeven klanten alleen de relevante vragen te beantwoorden over hun zending naar het VK. Dat is minutenwerk. Investeren in douanetrainingen voor eigen medewerkers is dus niet nodig.”

Het doen van een uitvoeraangifte is nodig om goederen uit de Europese Unie te krijgen. Als een overeenkomst tussen het VK en de EU op 1 november 2019 ontbreekt, wil de Britse douane weten wat voor goederen er binnenkomen en welke waarde die vertegenwoordigen. Daarom is aan de Britse zijde straks een invoeraangifte vereist. “De Brexolution bespaart klanten veel tijd en geld omdat de data uit de Nederlandse uitvoeraangifte kan worden gebruikt voor het doen van de Britse invoeraangifte”, aldus Van Gent. “Dat gaat middels geautomatiseerde gegevensuitwisseling.”

Om een one-stop-Brexit-shop te kunnen garanderen, heeft Gaston Schul een strategische samenwerking met het Britannia bureau en KSI Portlink. Beide douane-expediteurs zijn gevestigd in het VK en zijn volledig toegerust op het afhandelen van de verwachte douaneaangiftestroom die via de portal van Gaston Schul loopt.

De slimme technologie die het hart van de Brexolution portal vormt, raakt ook de dienstverlening van Gaston Schul. “Klanten zijn op zoek naar transparantie over de status van hun aangiften. Ook willen zij meer en meer zelf aan de knoppen zitten om niet afhankelijk te zijn van de openingstijden van een douane-expediteur”, zegt Van Gent. “De portal biedt Gaston Schul mogelijkheden om verder te bouwen en aanvullende toekomstige diensten te kunnen bieden, ook naar andere landen dan alleen het VK.” Tegelijkertijd verandert digitalisering ook de werkzaamheden van Gaston Schul’s medewerkers. In plaats van pakbonnen en factuurgegevens omzetten naar een aangifte zullen zij meer gaan sturen op afwijkingen en risico’s.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Zorg dat u niets mist. Neem nu een jaarabonnement op TTM.nl met 25% korting. Abonneer