Bovag: ‘Oplossing voor late levering werkplaatskaarten in de maak’ • TTM.nl Ga naar hoofdinhoud

Bovag: ‘Oplossing voor late levering werkplaatskaarten in de maak’

Er wordt hard gewerkt aan een tijdelijke oplossing voor de te late levering door KIWA van werkplaatskaarten voor de nieuwe slimme tachograaf. Het wachten is op de goedkeuring hiervan vanuit de EU. Dat is de conclusie uit een serie van overleggen die Bovag de afgelopen periode samen met RAI vereniging en vertegenwoordigers van in Nederland gevestigde fabrikanten had met KIWA, ILT en I&W. Dat meldt Bovag op haar website.

De verwachting is dat tijdelijke werkplaatskaarten worden ingezet om te voorkomen dat voertuigen met slimme tachografen noodgedwongen stil komen te staan omdat de tachograaf niet geijkt en geactiveerd kunnen worden.

Als het plan wordt goedgekeurd, kunnen de tijdelijke werkplaatskaarten dienst doen in Nederland totdat de Nederlandse kaarten van Kiwa beschikbaar komen op 15 mei. Alle voorbereidingen aan de kant van de branche zijn hiervoor gereed. Zo is een lijst met prioriteiten opgesteld aan de hand waarvan straks kaarten geleverd kunnen worden. Bepalend hiervoor is onder meer hoeveel kaarten er beschikbaar zullen komen. “We zetten in op voldoende kaarten om ten minste iedere werkplaats van een tijdelijke kaart te voorzien”, aldus branchemanager Aad Verkade van Bovag (rechts op de foto). “We beseffen ons dat het een beetje behelpen wordt, maar iets is beter dan niets.”

Duizenden Nederlandse vrachtauto’s en bussen dreigen niet te kunnen worden afgeleverd en ingezet doordat Kiwa een vertraging heeft van twee maanden in de levertijd van de nieuwe werkplaatskaarten. Europese wetgeving schrijft voor dat nieuwe vrachtauto’s en bussen die na 15 juni 2019 op kenteken worden gezet, voorzien moeten zijn van een smart-tachograaf. In Nederland kreeg het bedrijf Kiwa van de overheid de opdracht om de werkplaatskaarten te leveren voor deze slimme tachograaf.

Door de vertraging levert Kiwa de werkplaatskaarten pas een maand voor de verplichtingstelling. Enkele fabrikanten leveren al voertuigen met de nieuwe tachograaf omdat er vanuit werd gegaan dat de nieuwe werkplaatskaarten per 15 maart beschikbaar zouden zijn. Deze voertuigen kunnen nu niet voor 15 mei worden afgeleverd en dat kan tot problemen leiden. Daarom is de inzet van RAI vereniging en Bovag er met name op gericht een (tijdelijke) oplossing te krijgen voor de overbrugging tot 15 mei.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Zorg dat u niets mist. Neem nu een jaarabonnement op TTM.nl met 25% korting. Abonneer