‘Laat ondernemers tachograafkaarten in buitenland kopen’ • TTM.nl Ga naar hoofdinhoud

‘Laat ondernemers tachograafkaarten in buitenland kopen’

Nederlandse ondernemers met vrachtwagens en bussen moeten tachograafkaarten in het buitenland kunnen bestellen, vinden ondernemersverenigingen Transport en Logistiek Nederland (TLN), Koninklijk Nederlands Vervoer (KNV) en evofenedex. De kaarten zijn in Nederland namelijk tot wel tien keer zo duur als in andere Europese landen.

Deze kaarten kosten na weer een verhoging vanaf juni 100 euro. ‘Terwijl ondernemers in Zweden voor precies dezelfde kaart 10 euro betalen’, zegt TLN-directeur Jan Boeve. ‘In Duitsland is hij met 40 euro weliswaar duurder, maar dat is nog steeds een schijntje vergeleken met de woekerprijs die de Nederlandse leverancier Kiwa rekent. Ondanks eerdere toezeggingen van de Nederlandse overheid dat ze Kiwa zou dwingen de prijs te verlagen, blijft hij elk jaar omhoog gaan. Dus zeggen wij: als ze het in het buitenland goedkoper kunnen, laat Nederlandse ondernemers dan gewoon hun tachograafkaarten in het buitenland kopen.’

Bedrijven met vrachtwagens of bussen hebben geen keuze: ze hebben de kaarten nodig, want daarop registreert de chauffeur of en wanneer hij of zij de verplichte rust neemt. En ondernemers zijn verplicht ze in Nederland te kopen, terwijl de kaarten in heel Europa hetzelfde zijn. ‘Die verplichte kosten zijn voor Nederlandse ondernemers een stuk hoger dan voor buitenlandse bedrijven, zegt algemeen directeur Machiel van der Kuijl van evofenedex. Een Nederlands bedrijf met 150 chauffeurs is 15.000 euro kwijt, waar een Zweeds bedrijf van dezelfde omvang 1.500 euro betaalt.’

De overheid werkt al jaren aan een nieuw tarievenstelsel voor de producten die Kiwa verstrekt. Dat stelsel zou op 1 januari 2017 worden ingevoerd, maar dat is nog steeds niet gebeurd. In dat nieuwe stelsel moet de prijs van producten als de tachograafkaart allereerst kostendekkend zijn, dus zonder een grote winstmarge. Het tweede uitgangspunt van het nieuwe tarievenstelsel is dat er geen zogeheten ‘kruissubsidie’ mag plaatsvinden. Met andere woorden: de winst die Kiwa maakt op tachograafkaarten mag niet dienen om het verlies te compenseren dat het bedrijf draait op andere producten.

‘Het is duidelijk dat de prijs met zulke regels flink naar beneden gaat. En intussen zien ondernemers de prijs juist al jaren stijgen’, zegt verenigingsmanager Carlo Cahn KNV. ‘Dus laat ondernemers shoppen in het buitenland, of voer gewoon snel dat nieuwe tarievenstelsel in, zodat Nederlandse ondernemers ook gewoon een normale prijs moeten betalen.’

Ondernemers kunnen de kaarten nu maar bij één partij kopen: Kiwa. Dit bedrijf heeft van de overheid voor veertig jaar het alleenrecht om de kaarten in Nederland te verkopen. Het bedrijf kwam de afgelopen jaren meerdere keren in de problemen. Zo gaf het een tijdlang tachograafkaarten uit waarbij de pasfoto door een productiefout onvolledig was. Door vertraging bij de invoering van een nieuwe aanvraagportal in 2017 kwamen chauffeurs noodgedwongen thuis te zitten, omdat Kiwa hun bestuurderskaart niet tijdig kon verlengen.

Dit jaar moest Kiwa toegeven dat het de zogeheten werkplaatskaarten voor de nieuwste versie van de tachograaf niet op tijd kon leveren: het bedrijf miste twee deadlines. Hierdoor dreigde stilstand voor duizenden nieuwe vrachtauto’s en bussen, omdat Nederlandse bedrijven de nieuwe versie van de tachograaf niet in gebruik konden nemen, terwijl die vanaf 15 juni verplicht is in nieuwe voertuigen. Uiteindelijk moest Kroatië Nederland te hulp schieten, door kaarten aan Nederland te leveren. Ook miste Kiwa de deadline voor de levering van de bestuurders- en bedrijfskaarten voor de nieuwe versie van de tachograaf. Uiteindelijk kocht Kiwa deze kaarten in Groot-Brittannië, om de Nederlandse ondernemers en chauffeurs toch op tijd te kunnen bedienen.

5 reacties op “‘Laat ondernemers tachograafkaarten in buitenland kopen’

 • De gemiddelde Nederlander denkt nog steeds dat corruptie slechts in landen als Italie dagelijkse praktijk is. Maar deze problematiek is een direct uitvloeisel van- en voorbeeld hoe het corporatisme in Nederland functioneert. We gaan straks nog veel meer ellende meemaken van wat er nu in de klimaattafels allemaal bekokstoofd wordt.

 • kiwa en het CBR hebben een monopoly !! en ik maar denken dat Brussel dit had verboden !
  dit zaakje stinkt wat mij betreft !

  1. Minister Schulz was destijds verantwoordelijk voor het contract met KIWA en de tarieven. Haar man was een belangrijke aandeelhouder van KIWA (wat zij had moeten melden maar niet gedaan). Later heeft hij zijn aandelen met miljoenen winst verkocht. Men komt er gewoon mee weg, iedereen gaat over tot de orde van de dag.

 • Jan

  Mensen kijk eens naar het serienummer o je chauffeurs kaart .Begint die met een B dan is die uit België gehaald .Kiwa heeft ze daar voor een prikkie gekocht.

 • Hans Kooiman

  Waar heb ik dat eerder gezien? Wordt er op de ov-chipkaart nog steeds zo verschrikkelijk veel geld verdiend? Inkoop 10 cent, verkoop 10 euro, samenvatting leuke handel en klant wordt geneukt. Spijt me, daar is helaas geen betere uitdrukking voor.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Zorg dat u niets mist. Neem nu een jaarabonnement op TTM.nl met 25% korting. Abonneer