Ga naar hoofdinhoud

Nikola fuseert voor beursgang

De Amerikaanse bedrijfsautofabrikant Nikola, vooral bekend van haar waterstof- en elektrische vrachtwagens, gaat een fusie aan met VectoIQ, een bedrijf dat speciaal is opgericht om met een fusie aan te gaan. Dat melden beide bedrijven dinsdag.

De fusie en volgende beursgang moet voldoende kapitaal opleveren om Nikola verder op weg te helpen met de ontwikkeling en productie van waterstof en BEV-trucks en om samen te werken aan een waterstofinfrastructuur.

De waarde van de gezamenlijke onderneming van Nikola en VectoIQ bedraagt een geschatte 3,3 miljard US dollars. Na goedkeuring van de fusie zal de gezamenlijke firma Nikola Corporation als ‘NKLA’ op de NASDAQ beurs verschijnen.

CEO Trevor Milton

Trevor Milton, oprichter en CEO van Nikola: “We zijn op dreef. Je kunt niet om beter nieuws dan dit vragen voor de energie- en technologie-industrie. De wereld gaat over naar nul-emissieplatforms en Nikola is de leider op het gebied van zware voertuigen. We geloven dat we een gedifferentieerd bedrijfsmodel hebben dat gebaseerd is op economie, niet op overheidssubsidies. We moeten nu de tijdlijnen verdubbelen en versnellen en op de markt komen. We kunnen niet gelukkiger zijn om Steve Girsky in ons bestuur te hebben.”

“In onze twee jaar durende zoektocht naar een partner die een bewezen technologisch leider was en zich richtte op het maken van een wereldwijd verschil, was Nikola de duidelijke winnaar,” zei Stephen Girsky, CEO van VectoIQ en voormalig Vice Chairman van General Motors Corporation. “Nikola’s visie van een emissieloze toekomst en de mogelijkheid om deze uit te voeren waren de belangrijkste drijfveren in onze beslissing.”

Hubertus Mühlhäuser

Ook bij CNH Industrial, dat 250 miljoen US dollar in Nikola investeerde, is er tevredenheid: “Dit is weer een belangrijke mijlpaal voor ons gezamenlijke project om trucks en waterstofinfrastructuur zonder uitstoot te leveren door middel van een uniek bedrijfsmodel. Nikola’s NASDAQ-notering geeft een verdere impuls aan de ambitieuze doelstellingen die we onszelf hebben gesteld, om voorop te lopen bij schaalbare investeringen in schone technologie die onze bedrijven en het milieu transformeren”, aldus Hubertus Mühlhäuser, Chief Executive Officer, CNH Industrial.

“Nikola’s onwrikbare ambitie om onze industrie en haar ecologische voetafdruk volledig te transformeren vormt een groot niet-cyclisch groeipad voor het bedrijf. Een notering op de NASDAQ, om fondsen te werven voor de huidige marktomgeving, is een duidelijke erkenning en ondersteuning van de strategische richting van het project”, aldus Gerrit Marx, President Commercial and Speciality Vehicles van CNH Industrial.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Zorg dat u niets mist. Neem nu een jaarabonnement op TTM.nl met 25% korting. Abonneer