Nikola in het geweer tegen beschuldigingen • TTM.nl Ga naar hoofdinhoud

Nikola in het geweer tegen beschuldigingen

Stelselmatige fraude, leugens en misleiding van investeerders. De beschuldigingen die short-seller Hindenburg Research afgelopen week uitte aan het adres van start-up truckfabrikant en inmiddels miljardenbedrijf Nikola Corporation waren niet mals. Het bleef even stil vanuit Phoenix, de thuisbasis van Nikola, maar nu is er dan een verklaring waarin het bedrijf de aantijgingen probeert te weerleggen.

In de afgelopen jaren sloot Nikola overeenkomsten met onder meer Bosch, CNH Industrial / Iveco en kort geleden nog met General Motors. Niet de minste namen, maar volgens Hindenburg kregen ze allemaal zand in de ogen gestrooid voordat ze de handtekening onder de contracten zetten.

Bosch liet direct al na de publicatie van het Hindenburg rapport weten dat de claims daarin over Bosch berustten op een verkeerd geïnterpreteerde uitspraak van een medewerker van Bosch. Bosch liet eveneens weten geen reden te hebben te twijfelen aan de oprechtheid van Nikola. Van Iveco en GM werden geen officiële reacties vernomen.

Een van de aantijgingen van Hindenburg die vooral op social media veel ophef veroorzaakten, was het feit dat een voormalige Nikola-medewerker zou hebben verklaard dat een video met een rijdende Nikola One ‘fake’ was. De truck zou niet zelfstandig kunnen rijden en voor de video van een heuvel af zijn gerold. In haar verklaring geeft Nikola dat feit zelfs toe, maar stelt dat de opzet van de video niet was om een ‘aangedreven truck’ te laten zien, maar enkel een ‘truck in beweging’. De Nikola One zou wel degelijk zelfstandig kunnen rijden.

Ook de ontwikkeling van de NIkola Tre, die samen wordt gebouwd met Iveco, werd in twijfel getrokken door Hindenburg. Volgens Nikola staan tests met de Tre, voorzien van BEV-aandrijving, op het punt van beginnen. Bijgevoegd zijn de hier gepubliceerde foto’s van de Tre in Ulm. Eind 2021 moet de Tre met batterij-aandrijving op de markt zijn.

Hindenburg is een zogeheten short-seller die met de beschuldigingen probeert de koers van de aandelen van Nikola te laten kelderen, om er vervolgens zelf van te kunnen profiteren. De opzet is geslaagd, want de koers van Nikola daalde met meer dan 30 procent. Wel is het zo dat Nikola zich heeft gewend tot de Amerikaanse SEC, zeg maar de Autoriteit Financiële markten daar. Wat deze zaak voor invloed heeft op de toekomst van Nikola, da’s nog even afwachten.

Lees hier de complete verklaring van Nikola Corporation.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Zorg dat u niets mist. Neem nu een jaarabonnement op TTM.nl met 25% korting. Abonneer