Scania zet massa-ontslag op de agenda • TTM.nl Ga naar hoofdinhoud

Scania zet massa-ontslag op de agenda

Truckfabrikant Scania geeft aan dat er binnen afzienbare tijd massa-ontslagen binnen het bedrijf zullen vallen. De door de Corona-crisis ingestorte markt zal langzaam herstellen en daarom heeft Scania nu een personeelsoverschot. “We hebben nu ongeveer 5.000 medewerkers te veel”, aldus Scania CEO Henrik Henriksson.

Henrik Henriksson, Scania

De Corona-crisis heeft gezorgd voor een scherpe daling in omzet en opbrengsten bij Scania. De vraag naar trucks is sterk teruggelopen, en de verwachting is dat die nog een tijd fors lager blijft. “De Corona-crisis dwingt ons om ons activiteitenniveau te verlagen en dat betekent dat we naar schatting wereldwijd 5.000 meer personeel hebben dan nodig is. Dit is inclusief maximaal 1.000 kantoorfuncties op ons hoofdkantoor in Södertälje”, aldus Henriksson. “Onze inschatting is dat het lang zal duren voordat de marktvraag het niveau van voor de crisis bereikt en daarom moeten we de organisatie al dit jaar aanpassen aan de nieuwe situatie. Dit zullen bedrijfsbrede maatregelen zijn en formele kennisgevingen van ontslagen zijn niet uitgesloten. De maatregelen omvatten ook delen van Scania die normaal gesproken niet worden beïnvloed door kortetermijnveranderingen in het productievolume.”

Voor personeel aan de productielijn bijvoorbeeld is altijd al een flexibele schil geweest om te kunnen variëren in het aantal medewerkers als het productievolume tijdelijk lager lag. Nu moeten ook andere afdelingen er aan geloven. Scania noemt verkoop- en service-afdelingen, maar ook research & development. Momenteel werkt Scania samen met vakbonden aan ontslagprocedures, maar er wordt ook gekeken naar andere vormen van kostenbesparingen.

Het is nog niet bekend of en in welke mate de personeelsreductie bij Scania gevolgen heeft voor de activiteiten in Nederland.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Zorg dat u niets mist. Neem nu een jaarabonnement op TTM.nl met 25% korting. Abonneer