VIDEO - Koning opent hoogste shuttle warehouse van Nederland • TTM.nl Ga naar hoofdinhoud

VIDEO – Koning opent hoogste shuttle warehouse van Nederland

Logistiek dienstverlener CB opent deze dinsdag officieel zijn nieuwe bakkenmagazijn, ook wel shuttle warehouse. Of althans, dat heeft Koning Willem-Alexander gedaan. Het is het hoogste shuttle warehouse van Nederland. In een nieuw pand van 30 meter hoog, 30 meter breed en 100 meter lang zoeven straks 45 shuttles in drie gangen met 150.000 bakken met boeken en zorgproducten. Het magazijn sluit aan bij de veranderde vraag in de markt: kleinere voorraden, kleinere ordergroottes en toename van het aantal orders.

Hans Willem Cortenraad, algemeen directeur CB: “Om onze groei te faciliteren en onze service levels verder uit te breiden, is expansie met een ‘bakkenmagazijn’ essentieel. Het magazijn past goed bij de ontwikkelingen in de markt. Wij zien meer behoefte aan opslag van kleinere hoeveelheden. Bovendien neemt het aantal verschillende artikelen dat bij CB op voorraad ligt steeds verder toe. Dit betekent in de praktijk dat we vaker de ‘grijpvoorraden’ moeten aanvullen. Aan de andere kant neemt de omvang van een bestelling per klant af en neemt het aantal bestellingen juist toe, onder meer door de invloed van internet.”

Het magazijn kent drie gangen met in iedere gang 15 shuttles. De shuttles ‘picken’ de bakken die vervolgens via liftjes naar vier werkstations worden gebracht waar medewerkers de producten verzamelen in bakken en verder in het logistieke proces brengen. Elk werkstation kan 500 ‘picks’ per uur aan en liggen precies halverwege de hoogte  van het magazijn waardoor de liften de minste afstand hoeven af te leggen. De shuttles kunnen twee bakken tegelijk dragen en 700 bewegingen per gang per uur aan, waardoor een snel proces is gewaarborgd. Naast een verzamelfunctie heeft het magazijn ook een herbevoorradingsfunctie. Volle bakken lopen direct door naar andere verzamelmagazijnen.

Na een rondleiding door een deel van het logistieke proces bezocht de Koning het gloednieuwe, high tech bakkenmagazijn van CB. In het bijzijn van onder meer Burgemeester van Culemborg Gerdo van Grootheest, zette de Koning met een druk op de knop het volautomatische magazijn in werking. Naast de opening van het magazijn ging de Koning in gesprek met uitgevers Geneviève Waldmann (Veen, Bosch & Keuning Uitgeversgroep), Mark Beumer (De Bezige Bij), Amin Usman (eigenaar Boekhandel Voorhoeve) en Eelco Zuidervaart (Boekhandel Donner) over de ontwikkelingen in het boekenvak. In deze tijden is lezen misschien nog wel belangrijker dan wanneer er geen pandemie is. De coronamaatregelen vragen van ondernemers in het boekenvak extra inventiviteit en creativiteit. CB, als logistieke spil in het boekenvak, ondersteunt hen daarbij.

Duurzaamheid speelt een rol in het nieuwe magazijn. Zo wordt de energie opgeslagen die vrijkomt als de shuttles en de liften remmen en als de liften omlaag gaan (zwaartekracht). Daarnaast wil CB zonnepanelen plaatsen op het dak en aan de gevel van het nieuwe magazijn. De opbrengst van deze panelen is goed voor circa 156 huishoudens.

Na de officiële opening op 6 april zal de voorraad in het magazijn worden opgebouwd en zal leverancier PSB nog aanwezig zijn om eventuele kinderziektes op te lossen. Vanaf 1 september is het magazijn volledig gevuld en klaar voor de piekperiode.

In het nieuwe magazijn kunnen nog liften worden toegevoegd waardoor nog meer orders per uur kunnen worden gepickt. Daarnaast biedt het nieuwe pand aan de Erasmusweg in Culemborg ruimte voor een uitbreiding van het magazijn met nog eens 150.000 bakken en 4.000 extra bewegingen per uur, zodat uit 300.000 bakken met 12 werkstations ongeveer 6.000 regels per uur kunnen worden gepickt.

Het shuttle warehouse van CB is het hoogste van Nederland. Het heeft een vloerbelasting van 20.000 kilo per m2. Er is plek voor 150.000 bakken en 67 bakken boven elkaar. Het magazijn is vrijstaand in het gebouw geplaatst en bij de werkstations zijn spiraalconveyors geplaatst voor transport van en naar de andere logistieke processen bij CB. Een en hetzelfde product is verspreid over meerdere bakken voor optimale beschikbaarheid. Zowel shuttleliften als bakkenliften zijn vooraan in het magazijn geplaatst wat onderhoud sterk vergemakkelijkt voor optimale beschikbaarheid.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Zorg dat u niets mist. Neem nu een jaarabonnement op TTM.nl met 25% korting. Abonneer