Ga naar hoofdinhoud

Vakbonden stellen Albert Heijn ultimatum

Personeel in de distributiecentra van Albert Heijn moet een beter loon krijgen. En snel ook. Zo niet, dan volgen er acties. Dat dreigement hebben vakbonden CNV en FNV bij de supermarktketen neergelegd.

Het supermarktbedrijf krijgt van de vakbonden tot zondag 17.00 uur om een goede cao met een fatsoenlijke loonsverhoging op tafel te leggen. Doet de directie dat niet dan gaan de medewerkers actievoeren.

Eén van de distributiewerkers zegt in een verklaring van FNV: “Het is mooi geweest, mijn collega’s en ik willen een salaris waarmee we in ieder geval onze boodschappen en rekeningen kunnen blijven betalen, en het liefst nog wat meer. Wij werken allemaal hard en dat doen we graag, maar daar mag Albert Heijn ons nou wel eens knap voor gaan belonen. De liefde moet van twee kanten komen.”

En dat komt ze nu bepaald niet, zegt Shefania Sewbaks, cao-onderhandelaar voor FNV Handel: “Wij blijven ons verbazen. De directie vindt dat ze met 6 procent extra salaris in april en 2 procent per januari een passende loonsverhoging biedt die recht doet aan de inzet van de DC-werkers. Wij vinden dit veel te weinig. En dat vinden de mensen zelf ook. Zij zijn bijna allemaal bereid om in actie te komen.”

CNV-onderhandelaar Soraya Faez is de houding van de supermarktketen tijdens het cao-overleg helemaal zat. “Albert Heijn draait super-goed. Daar mogen de mensen in de dc’s die dat mogelijk maken en die de prijs van hun eigen boodschappen hard hebben zien stijgen, best wat van merken”, zegt ze.

Ook de manier van onderhandelen door Albert Heijn is slecht gevallen bij het CNV. Faez: “Ze deden er alles aan om de boel te frustreren. Steeds werden we weggestuurd onder het mom van: ‘we komen er toch niet uit vandaag.’ Ondertussen hebben ze de climax wel over de Paasdagen weten heen te tillen. Ze voelden zelf ook wel aan dat de medewerkers hun voorstellen niet zouden slikken.”

Dat de werknemers het menen, bleek begin deze maand al. Toen legden de mensen in het grootste logistiek centrum van Albert Heijn in Pijnacker twee dagen achter elkaar spontaan het werk neer. Ook in Tilburg was er een wilde staking.

De vakbonden eisen een cao die loopt tot 15 april 2024 en minstens 14,3 procent salaris erbij, plus 100 euro bruto per maand. De lonen moeten bovendien voortaan meestijgen met de inflatie (automatische prijscompensatie). Ook wil de vakbond dat de toeslagen voor werken op de zondag blijven. Deze wil Albert Heijn met de helft verminderen. Onacceptabel, vinden de vakbonden.

Bij de distributiecentra van Albert Heijn werken zo’n 4.000 mensen, in Geldermalsen, Pijnacker, Tilburg, Zaandam en Zwolle en Hoorn.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Zorg dat u niets mist. Neem nu een jaarabonnement op TTM.nl met 25% korting. Abonneer