Wat is de post-corona strategie voor mijn bedrijf? • TTM.nl Ga naar hoofdinhoud

Wat is de post-corona strategie voor mijn bedrijf?

De coronapandemie heeft enorme economische en maatschappelijke gevolgen. In het slechtste geval duurt de dreiging van corona nog jaren, bijvoorbeeld tot 2025. In welke richting ontwikkelen economie en maatschappij zich dan? ABN AMRO zet in het rapport ‘Ondernemen is Vooruitzien’ een stap richting de toekomst door vier mogelijke scenario’s te identificeren. Deze zijn een uitvergroting van de maatschappelijke trends die door de virusuitbraak zijn ontstaan of worden versterkt. Het rapport heeft de intentie om ondernemers, maar ook beleidsbepalers, houvast te bieden. De geschetste werelden kunnen binnen de sector transport en logistiek dienen als uitgangspunt bij strategische discussies en het toetsen van investeringsbeslissingen.

De scenario’s zijn gebaseerd op twee fundamentele onzekerheden. Ten eerste is het om de ordening van economie en maatschappij te begrijpen relevant hoe bedrijven zich organiseren. Meer specifiek gaat het hier om de vraag of de overheid de bepalende factor is, of juist de markt (markt vs. overheid). Ten tweede kent het Nederlandse bedrijfsleven een hoge mate van solidariteit. De grote vraag is echter: zullen we solidair met elkaar blijven en wordt dit zelfs in toenemende mate afgedwongen, of gaat het recht van de sterkste gelden (individu vs. collectief)? Het antwoord kan hetvermogen tot collectieve besluiten over zorg, pensioen en de verdeling van inkomen en vermogen in de wielen rijden. Of mogelijk juist het relatief vrije ondernemerschap en de keuzevrijheid van consumenten aan banden leggen. Hieruit ontstaat een matrix met vier verschillende scenario’s.

In dit rapport wordt vervolgens beschreven hoe de sector transport en logistiek zich binnen deze scenario’s kan ontwikkelen. Elk scenario geeft ondernemers handvatten waarmee ze zich voor kunnen bereiden op de toekomst. Door in te spelen op ontwikkelingen die in meerdere scenario’s voorkomen. Zoals de verduurzaming van de transport- en logistieksector. Om tunnelvisie te voorkomen is dit rapport tot stand gekomen met bijdrages van Jan Boeve, Algemeen Directeur bij Transport en Logistiek Nederland (TLN) en Jan Fransoo, Professor of Operations Management & Logistics aan de Kuehne Logistics University.

Download hieronder het rapport

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Zorg dat u niets mist. Neem nu een jaarabonnement op TTM.nl met 25% korting. Abonneer