Ga naar hoofdinhoud

TNO’s retrofit waterstofverbrandingsmotor in de prijzen

TNO heeft met haar concept van een waterstofverbrandingsmotor voor de scheepvaart de tweede prijs gewonnen bij de EARTO Innovation Awards. Volgens TNO is de waterstofverbrandingsmotor een veelbelovende optie om op korte termijn de CO2-uitstoot van zwaar materieel drastisch te reduceren, en nog steeds te voldoen aan de eisen voor schadelijke emissies.

De transportsector is in Europa verantwoordelijk voor een kwart van de totale CO2-emissies. Daarvan is ruim 13,5 procent afkomstig van goederenvervoer over water. Om dit probleem aan te pakken, moet de sector tot 2050 haar CO2-uitstoot halveren ten opzichte van 2008. De Nederlandse Greendeal schrijft voor dat de binnenvaart haar CO2-emissies in 2030 met 40 tot 50 procent moet hebben teruggedrongen ten opzichte van 2015.

Stevige ambities die vragen om een snelle overschakeling op duurzame alternatieven. Maar dat wordt bemoeilijkt door de lange economische levensduur van scheepsmotoren, weet ook Erik Doosje, Senior Scientist bij TNO. “Die motoren gaan zomaar 20, soms wel 30 jaar mee. En dat probleem heeft niet alleen de scheepvaart. Ook in bijvoorbeeld het wegtransport, de energiesector en de bouw heb je te maken met zwaar materieel, dat lang meegaat en bovendien minder geschikt is voor elektrificatie.”

Voor al deze toepassingen werkt TNO aan een veelbelovend alternatief: de waterstofverbrandingsmotor. Xander Seykens, Senior Research Scientist bij TNO: “Het rendement van een verbrandingsmotor met diesel of waterstof  als brandstof ontloopt elkaar weinig. Met groene waterstof uit hernieuwbare bronnen wordt de CO2-emissie tot nul gereduceerd. Daarbij komt dat de verbrandingsmotor 150 jaar heeft bijgedragen aan onze welvaart. Met hernieuwbare brandstoffen krijgt deze technologie een tweede leven.”

In tegenstelling tot veel andere duurzame alternatieven, maakt deze innovatie gebruik van betrouwbare, bewezen technologie en een bestaande waardeketen, wat voor een snellere acceptatie kan zorgen. De motoren zijn schoon, recyclebaar en relatief goedkoop te produceren, zeker in vergelijking met een batterij of brandstofcel. En productie is niet afhankelijk van schaarse grondstoffen die van ver moeten komen.

Maar het grootste voordeel van deze technologie is ongetwijfeld dat je ook bestaande motoren kunt aanpassen. “Met verschillende aanpassingen kun je bijvoorbeeld een scheepsmotor geschikt maken om deels nog op diesel, of volledig op waterstof te lopen”, legt Erik Doosje uit. “Retrofit is een cruciaal voordeel, omdat je zwaar materieel hierdoor veel sneller kunt verduurzamen. De ‘dual-fuel’-optie geeft extra bedrijfszekerheid als de infrastructuur of beschikbaarheid van waterstof nog niet optimaal is.”

Ook steeds meer stakeholders in de wegtransportsector geloven in deze technologie om versneld de CO2-uitstoot te reduceren. Samen met TNO ontwikkelde DAF een eerste truck met waterstofverbrandingsmotor. Erik Doosje: “Belangrijk voor DAF was onze jarenlange ervaring met verbrandingsmotoren, in combinatie met onze kennis op het gebied van waterstof. Daarnaast helpen we sectoren vooruit met een snelle, succesvolle implementatie van technologie door als spin in het web partijen bij elkaar te brengen. Zo breng je als kennisinstituut het bedrijfsleven én Nederland verder.”

Het prototype, dat is onderscheiden met de Truck Innovation Award 2022, wordt verder in de praktijk getest op betrouwbaarheid en veiligheid.

Voor een brede toepassing van waterstof in verbrandingsmotoren zijn er ook nog de nodige uitdagingen. Een belangrijke is het opschalen van de productie van groene waterstof. Daarom werken we bij TNO aan electrolysers met een groter vermogen, een langere levensduur en lagere kosten. Ook innoveert TNO op het gebied van opslag, transport en gebruik van waterstof.

Xander Seykens: “Cruciaal is verder dat er bewustwording komt bij beleidsmakers om regelgeving te introduceren die de implementatie van waterstofmotoren mogelijk maakt. De verbrandingsmotor heeft 150 jaar bijgedragen aan onze welvaart. Met hernieuwbare brandstoffen krijgt deze technologie een tweede leven en versnellen we de energietransitie in sectoren waar nog weinig duurzame alternatieven voorhanden zijn.”

Bron: TNO

Eén reactie op “TNO’s retrofit waterstofverbrandingsmotor in de prijzen

  • Alexander

    Vooral belangrijk is ook de vraag van hoe zuiver moet het waterstof zijn? Verder geldt ook dat voor schepen ze eventueel zelf de waterstof kunnen produceren ipv innemen in een haven, dat scheelt vooral in de formaat van de opslag aan boord van schepen.
    Al met al hoop ik ten zeerste dat deze ontwikkeling snel in de praktijk wordt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Zorg dat u niets mist. Neem nu een jaarabonnement op TTM.nl met 25% korting. Abonneer