Ga naar hoofdinhoud

14 nieuwe Scania’s op LNG voor Rotra

Logistiek dienstverlener Koninklijke Rotra breidt haar wagenpark uit met de aanschaf van 14 nieuwe Scania G-trekkers op LNG (Liquefied Natural Gas). Momenteel heeft Rotra al 8 LNG-trucks in gebruik waarmee het aantal op 22 komt. De trekkers worden ingezet voor Rotra’s distributieactiviteiten. Deze uitbreiding faciliteert verdere groei en betekent een volgende stap in de verduurzaming van activiteiten. De 14 nieuwe trucks worden begin 2019 geleverd.

Rotra beschikt over een eigen multimodaal LNG-vulstation bij haar vestiging in Doesburg. “Rotra gelooft in LNG als schone, stille en veilige brandstof en zorgt voor verduurzaming van de logistieke keten. We willen continu voorzien in de meest innovatieve, duurzame transportoplossingen. Al ruim een eeuw draait het bij Rotra om kwaliteit en continuïteit in transport. Daarbij passen deze inspanningen om vervoer beter en schoner te maken. Van de 14 nieuwe LNG-Scania’s zijn er 12 van het type G340 en twee van het type G410.

LNG is schoner dan diesel en levert aanzienlijk minder uitstoot van fijnstof en CO2. Daarbij zijn de trekkers stiller dan een conventionele dieseltruck. De LNG-truck is gecertificeerd voor stille distributie buiten venstertijden en kan daardoor flexibel ingezet worden en meer werk verzetten. Bovendien doen de nieuwe LNG-trucks niet onder voor dieseltrucks in comfort, pk’s, trekkracht en actieradius en is het tanken een stuk makkelijker geworden. Chauffeurs rijden graag in trucks op LNG en vinden de diversiteit prettig. LNG heeft zich de afgelopen jaren ontwikkeld tot volwassen product waarbij Nederland met een toegenomen LNG-dichtheid voorop loopt in Europa”, aldus het bedrijf.

De nieuwe trucks zijn voorzien van Euro 6 motor en van zogenaamde lane departure warning ten behoeve van de veiligheid. Daarbij beschikken ze over 2 RVS brandstoftanks, met een opslagtotaliteit van 350 liter, welke gemonteerd zijn aan het chassis. Aangezien LNG uitsluitend vloeibaar blijft bij lage temperaturen zijn de tanks dubbel geïsoleerd en is vervliegen van brandstof tot een minimum beperkt.

Rotra heeft de ambitie om voorop te lopen in de transitie naar een duurzame transportsector. “We zitten met onze leveranciers bovenop de technologische ontwikkelingen. Onze brandstofvisie voorziet in een transitie van schoon, naar schoner naar uiteindelijk emissievrij. LNG is de komende jaren speerpunt binnen onze duurzaamheids- én businessstrategie. De inzet van LNG is de mogelijke aanzet tot transitie naar het fossielvrije bio-LNG. Toepassing van bio-LNG heeft positieve invloed op het emissieprofiel van de LNG-keten waarmee de CO2-prestaties van LNG verder verbeteren. Bio-LNG kan onder andere worden gemaakt van methaan dat vrijkomt tijdens de vergisting van agrarische reststromen, zoals houtresten en afval. Met de toepassing van bio-LNG kan een volgende flinke deuk worden geslagen in de emissies van de transportsector. De potentie van duurzaam geproduceerde bio-LNG wordt momenteel onderzocht en uitgewerkt”, laat het bedrijf weten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Zorg dat u niets mist. Neem nu een jaarabonnement op TTM.nl met 25% korting. Abonneer