Ga naar hoofdinhoud

Aantal oldtimers neemt fors toe

Milieuzones en klimaatdoelen of niet, het aantal oldtimers in Nederland is de afgelopen jaren fors toegenomen. Het CBS meldt dat er dit jaar 141.000 klassieke personenauto’s van 40 jaar of ouder in Nederland zijn, 24 procent meer dan vier jaar geleden. Ook het aantal oldtimer vrachtwagens neemt nog altijd toe.

Tot 1 januari 2014 waren auto’s van 25 jaar of ouder volledig vrijgesteld van wegenbelasting. Vanaf dat moment is de wetgeving omtrent oude auto’s aangepast waardoor alleen oldtimers van 40 jaar en ouder vrijgesteld zijn van wegenbelasting. Wel kan er gebruik gemaakt worden van een overgangsregeling. Begin 2018 konden 81 duizend auto’s gebruik maken van deze overgangsregeling.

Met 18,7 duizend stuks was Volkswagen begin 2018 het meest voorkomende oldtimermerk in Nederland. Ruim 13 procent van alle oldtimers is een Volkswagen. Mercedes en Citroën volgen met respectievelijk 11,6 duizend en 9,4 duizend oldtimers.

De gemiddelde leeftijd van een oldtimer is 50 jaar. De oudste geregistreerde klassieker is van 1894, een Benz Velo. In totaal zijn er zo’n 265 auto’s van 100 jaar of ouder.

Ook het aantal oldtimer vrachtwagens neemt niet af maar toe. In 2014 waren er 5.243 vrachtwagens van 25 jaar en ouder, plus 1040 trekkers. In 2018 zijn die aantallen gestegen naar 6.135 vrachtwagens en 1.396 trekkers.

 

 

2 reacties op “Aantal oldtimers neemt fors toe

 • Arjen Mens

  Moet hier ook bij vermeld worden dat ruim 4 jaar geleden de regeling is aangepast en er een ware exodus en sloop tot stand kwam omdat de oldtimerregeling werd aangepast. Heel veel Mercedessen en Volvo’s die voor dagelijks vervoer gebruikt werden waren ineens waardeloos. Kennelijk zaten er ook liefhebbers tussen deze groep gedupeerden en werden er oudere exemplaren voor teruggekocht. Nu wordt wederom de indruk gewekt dat de overheid weer wegenbelasting misloopt en worden liefhebbers wellicht weer op de vingers getikt. Dit soort berichtgeving moet met meer nuance maar ook feiten gebracht worden. De regeling is in Nederland niet erg Europees. De grens ligt in de meeste landen op 30 jaar.

 • rob

  idd ,
  ik erger me ook behoorlijk aan gekleurde berichtgeving
  dit zijn gewoon liefhebbers ; recht uit t hart
  deze sector is jaren geleden al om zeep geholpen ,
  wat er nog van over is zijn pure liefhebbers !
  en klopt ;
  Nederland loopt met 40 jaar idd A C H T E R ! op europa , waar 30 jaar gangbaar is !!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Zorg dat u niets mist. Neem nu een jaarabonnement op TTM.nl met 25% korting. Abonneer