ANWB: ‘Files groeien met 20 procent in 2018’ • TTM.nl Ga naar hoofdinhoud

ANWB: ‘Files groeien met 20 procent in 2018’

foto ter illustratie

De groei van het aantal files en vertraging voor het verkeer steeg dit jaar met zo’n 20 procent in vergelijk met 2017. Niet alleen tijdens de spitsuren maar ook overdag ondervonden weggebruikers fors meer oponthoud. Dat meldt de ANWB.

Nadat in 2017 de filezwaarte nauwelijks steeg is de vertraging voor het verkeer dit jaar weer fors toegenomen. Ondanks dat in de afgelopen jaren de infrastructuur sterk is uitgebreid blijkt deze onvoldoende om het grote verkeersaanbod tijdens de piekuren te kunnen verwerken.

In de regio’s Den Haag en Rotterdam ondervonden weggebruikers het afgelopen jaar de meeste hinder van files. Maar ook op de wegen in de provincies Gelderland, Overijssel, Noord Brabant en Limburg nam de filezwaarte in 2018 toe. In de provincies Noord Holland en Utrecht bleef deze vrijwel gelijk terwijl het verkeer in het noorden van het land veel minder verkeershinder ondervond, in vergelijking met vorig jaar.

Naast het verkeersaanbod hebben de weersomstandigheden grote invloed op de doorstroming van het verkeer. De storm op donderdag 18 januari zorgde er voor dat het verkeer op veel wegen compleet vast kwam te staan. Ondanks de uitgebreide waarschuwingen kantelden er die dag meer dan 60 vrachtwagencombinaties en blokkeerden daarmee lange tijd veel wegen. Maart is volgens de statistieken een van de drukste maanden en liet ook dit jaar weer een enorme piek zien. Naast slecht weer met veel regen werden we geconfronteerd met een groot aantal ernstige ongelukken die leidden tot veel verkeershinder. Tijdens de mooie droge zomer zorgden de vele bermbranden en het  recreatieverkeer voor extra oponthoud op de wegen.

De grootste knelpunten waren in het afgelopen jaar in de ochtendspits de A4 Den Haag richting Amsterdam en in de avondspits de A27 van Utrecht naar Breda. De drukste spitsen in de ochtend zijn op maandag en dinsdag en in de avond op dinsdag en donderdag. Op donderdag 1 november zorgde de regen en een groot aantal ongelukken voor een recordspits.  Op het drukste moment  stond er die avond 1135 kilometer  file in ons land.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Zorg dat u niets mist. Neem nu een jaarabonnement op TTM.nl met 25% korting. Abonneer