ANWB: ‘Forse groei files in eerste kwartaal’ • TTM.nl Ga naar hoofdinhoud

ANWB: ‘Forse groei files in eerste kwartaal’

Het aantal files op onze wegen is in het 1e kwartaal van dit jaar fors gestegen in vergelijking met deze periode in 2017. Uit cijfers van ANWB Verkeersinformatie blijkt dat de filezwaarte op alle A- en N wegen in ons land in het eerste kwartaal van 2018 ruim 25 procent hoger uitkomt dan vorig jaar. Een opmerkelijke groei na een jaar waarin de filezwaarte vrijwel stabiel bleef.

Naast het verkeersaanbod hebben de weersomstandigheden tijdens de wintermaanden grote invloed op de doorstroming van het verkeer gehad. In januari zorgden regen (dinsdag 16 januari) en storm (donderdag 18 januari) ervoor dat het verkeer op veel wegen compleet vast kwam te staan. Ondanks de uitgebreide waarschuwingen kantelden er 18 januari meer dan 60 vrachtwagencombinaties en zij blokkeerden daarmee lange tijd veel wegen.

In februari was er een lichte filegroei in vergelijking met vorig jaar. Maart, volgens de filestatistieken één van de drukste maanden in het jaar, liet daarentegen een enorme piek zien. Zowel in de ochtend- als in de avondspits was het fors drukker dan de afgelopen jaren. Dit kwam door een groot aantal ernstige ongelukken waarbij vrachtauto’s betrokken waren. De vaak langdurige beperkingen voor het verkeer zorgden voor veel verkeershinder.

De ochtendspits is op dinsdag het drukst, tijdens de avondspits staan automobilisten het langst stil op donderdag. Opvallend blijft dat veel kleine ongelukken als kop-staartbotsingen direct zorgen voor veel vertraging voor het overige verkeer. Aanrijdingen die volgens de ANWB toch makkelijk te voorkomen zijn.

De drukste spits van het afgelopen kwartaal was die op dinsdagavond 27 maart toen regenbuien en ongelukken tot veel vertraging leidden. Op het drukste moment stond er op A- en N-wegen in totaal 927 kilometer file.

De cijfers over het afgelopen kwartaal laten ook zien dat de doorstroming van verkeer regionaal erg verschilt. Weggebruikers in Zuid-Holland, Gelderland maar ook in het zuiden van het land ondervonden veel meer hinder van files in vergelijking met de periode vorig jaar. Daarentegen bleef de hinder op de A- en N wegen in de regio Amsterdam vrijwel gelijk.

Bron: ANWB

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Zorg dat u niets mist. Neem nu een jaarabonnement op TTM.nl met 25% korting. Abonneer