‘CO2-reductie transport ontoereikend voor klimaatdoelen’ • TTM.nl Ga naar hoofdinhoud

‘CO2-reductie transport ontoereikend voor klimaatdoelen’

De vraag naar goederenvervoer zal in de komende jaren zo sterk groeien dat de CO2-uitstoot door transport in 2050 net zo hoog zullen zijn als die in 2015, alle CO2-reductiebeleid ten spijt. Dat laat het International Transport Forum (ITF) weten naar aanleiding van een studie. De studie wordt maandagmiddag gepresenteerd.

De uitstoot van CO2 zal in 2050 nog steeds 7,5 gigaton bedragen. Alle nieuwe technologie en gedragsverandering die momenteel en in de nabije toekomst worden geïmplementeerd kunnen succesvol zijn en CO2-emissie verminderen, maar dat is niet genoeg als de vraag naar transport blijft stijgen. Dan daalt weliswaar de CO2-emissie per kilometer, maar het aantal kilometers verdubbelt waarschijnlijk, zorgend voor een stijging in CO2-emissie tot wel 60 procent in 2050, ten opzichte van 2050.

“Het is daarom noodzakelijk dat we innovatie nog sneller invoeren en radicale politieke keuzes doorvoeren om transport schoner te maken”, aldus ITF secretaris-generaal José Viegas bij de presentatie van de studie. Volgens ITF wordt de strijd tegen overmatige CO2-uitstoot niet geholpen door de verschuivingen in de internationale handel. Die verplaatst zich naar locaties waar modaliteiten als rail of waterwegen minder voorkomen zijn, waardoor wegtransport zal verdubbelen. Dat zal vooral het geval zijn in Azië. Volgens ITF kunnen truck-sharing, route-optimalisatie en ruimere venstertijden de transportcapaciteit optimaliseren en de CO2-uitstoot beperken.

Bekijk het rapport

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Zorg dat u niets mist. Neem nu een jaarabonnement op TTM.nl met 25% korting. Abonneer